Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Florin Roman (Grupul parlamentar al PNL)
Solicit PSD să nu transforme România în țara cu cei mai mulți demnitari din lume

În calitate de președinte al Comisiei de administrație publică a Camerei Deputaților solicit imperativ PSD să retragă acel amendament prin care directorii de servicii deconcentrate devin demnitari ai statului român, cu rang de subsecretar de stat.

Adoptarea acestui amendament, discutat și amânat deocamdată, ar transforma România în țara de pe glob cu cel mai mare număr de demnitari, circa 2000!
Trecerea acestor directori la rangul de subsecretar de stat aduce nu doar calitatea de demnitar, ci și salarizarea aferentă. Asta în condițiile în care, în prezent, Guvernul PSD-ALDE este cel mai stufos la nivelul țărilor europene, cu 28 de ministere și, atenție, cu aproximativ 250 de secretari de stat și asimilați ai acestora!
Totodată, prin sporirea puterilor prefecților, care practic sunt transformați în adevărați prim-secretari de partid, PSD îi pune într-o poziție de inferioritate pe aleșii locali, desemnați prin votul cetățenilor, nu printr-o numire de partid.
Admit ca PSD își asumă politic aceste amendamente, însă Codul Administrativ trebuie gândit pentru cetățeni, nu pentru clientela de partid. Orice criteriu de competență este înlocuit de “carnetul roșu” primit de la partid! Dar este o linie “roșie” peste care nu se poate trece, altfel vom întoarce întreaga administrație pe vremea lui Adrian Năstase, din slujba cetățeanului, în slujba politicienilor!
Practic, PSD-ALDE folosește Codul Administrativ pentru a-și forma, din banii cetățenilor, echipele de campanie pentru anul electoral 2018, având în frunte prefectul, iar la baza piramidei directorii de deconcentrate legiferați ca și subsecretari de stat.
PNL propune reducerea numărului ministerelor de la 28 la 15, dar și reducerea la jumătate a direcțiilor deconcentrate. Unele chiar pot fi desființate întrucât s-au transformat în adevărate cazemate de partid. În plus, multe dintre acestea se calcă în picioare pe partea de control, iar altele nu-și mai au obiectul muncii.
PNL solicită PSD să nu transforme România în țara din lume cu cei mai mulți demnitari politici pe cap de locuitor! E prea mult și aruncăm în derizoriu un Cod Administrativ care are și părți bune, al cărui principal scop ar trebui să fie eficientizarea administrației în raport cu cetățeanul!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 1 martie 2021, 13:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro