Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florin-Claudiu Roman > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnii deputați Florin Roman și Ioan Balan (Grupul parlamentar al PNL)
„Radarele ascunse care stau la pândă sunt ilegale”

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi, cu 226 de voturi ”pentru”, proiectul de lege inițiat de deputații PNL Florin Roman și Ioan Balan, prin care se modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Legea merge acum la președinte pentru promulgare.

În esență, legea obligă polițiștii rutieri și de frontieră la purtarea uniformei, iar în cazul constatării contravențiilor procedura prevede să se poată face numai în baza unor mijloace tehnice certificate. De asemenea, instalarea de dispozitive destinate măsurării vitezei se va putea face numai pe autovehicule ce poartă semnele distinctive ale poliției. Astfel, în cazul în care nu sunt îndeplinite aceste criterii, procesul verbal de constatare este lovit de nulitate.
O altă prevedere a legii este că radarele trebuie să fie poziționate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că dispare pânda. Se pune accent pe prevenție, iar polițistul rutier nu mai poate fi obligat de șeful ierarhic să îndeplinească un “plan” de amenzi. În cazul utilizării dispozitivelor radar staționare, ori a utilizării aparatelor radar tip pistol, devine obligatorie presemnalizarea lor prin panouri de atenționare. Acestea vor fi montate pe sensul de mers, înainte cu minim 500 de metri în localitate și cu minim 2000 de metri în afara localității, dar nu mai mult de 1000 metri în interiorul localității și 4000 de metri în afara localității. Panourile de atenționare vor fi montate de administratorul drumului, la solicitarea poliției rutiere.
La ora actuală, pe actuala legislație, sunt înregistrate 1900 de victime ale accidentelor rutiere. Este cel mai solid argument că lucrurile nu mai pot merge așa. Legea e proastă și ineficientă. Legea propusă de inițiatori pune accentul pe prevenție, după modelul european, care a dus la scăderea numărului de victime din accidente rutiere. În paralel, cuantumul amenzilor a crescut semnificativ. Așadar, legea generează un echilibru între polițiștii rutieri și participanții la trafic.
Drum bun! Atenție radar!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 26 februarie 2021, 17:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro