Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
lucian.simion@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Lucian-Eduard Simion > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Lucian Eduard Simion (Grup PSD)
Unirea Dobrogei cu țara mamă, România, a fost pasul hotărâtor pentru marea Unire
14 noiembrie 1878 a fost momentul istoric care a marcat întreaga istorie modernă a României. Revenirea Dobrogei la patria mamă a fost, în fapt, prima unire din epoca modernă, eveniment care a întărit economic micul regat, lucru ce i-a permis să meargă mai departe și să înfăptuiască Marea Unire așteptată de un popor întreg, de o întreagă națiune.


Pentru noi, ziua de 14 noiembrie are o semnificație deosebită și nu putem să nu retrăim cu emoție și determinare momentele istorice care au readus Dobrogea, această străveche provincie istorică, acolo unde îi era locul, în România.

La 14 noiembrie 1878, la momentul unirii cu România, Dobrogea, cu Delta Dunării și Insula Șerpilor, avea o suprafață de 15.776 kmp, o populație de cca. 100 000 de locuitori și putea asigura României controlul sectorului fluvial Galați-Tulcea-Sulina, a gurilor de vărsare ale Dunării, precum și accesul la Marea Neagră de la vărsarea brațului Chilia până la 5 km sud de Mangalia.
Ajuns în zorii zilei la Brăila, domnitorul Carol I însoțit de I.C. Bratianu, de comandantul Diviziei militare ce urma să intre în Dobrogea, de generalul Anghelescu, le-a spus oamenilor adunați într-un număr foarte mare să-l întâmpine pe Suveran. „Prima bombă aruncată asupra Brăilei a fost semnalul de război; bateriile de la Calafat au răspuns la ea în aceeași zi. Prin luptele de dincolo de Dunăre s-a întărit neatârnarea și mărirea României. Astăzi trecem pentru a doua oară Dunărea, însă în pace și liniște, spre a lua în stăpânire o țară pe care armata noastră a câștigat-o prin eroismul său!”.
Mulțumesc eroilor care au înțeles importanța jertfei lor pentru istoria unui neam și îmi exprim recunoștința și întreaga mea prețuire pentru toți cei care s-au implicat în desăvârșirea acestui moment istoric care a definit în mod clar viitorul României moderne pe bătrânul continent din care face parte de peste 2000 de ani.
La ceas aniversar, la împlinirea a 139 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, România, urez tuturor tulcenilor, dobrogenilor, tuturor românilor, mulți ani cu sănătate, unitate și încredere în puterea și voința acestui popor!
La mulți ani, tulceni, la mulți ani, dobrogeni, la mulți ani, români !
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 18 septembrie 2020, 17:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro