Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ionel Palăr > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ionel Palăr (Grup PNL)
Depolitizarea, pasul necesar pentru însănătoșirea învățământului românesc

Suntem la câteva zile de la începutul anului școlar și la debutul anului universitar. Recunoaștem sau nu, ambele ramuri ale învățământului românesc suferă nu doar din cauza mult discutatei subfinanțări sau a lipsei personalului calificat, ci din cauza politicului și nu a politicilor - așa cum greșit s-a tot speculat în ultima perioadă de o anumită parte a clasei politice.

Am auzit-o zilele trecute pe doamna senator Ecaterina Andronescu, autoarea încercării de blocare a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli, vorbind cu hotărâre despre faptul că învățământul românesc nu este politizat. Psihologia bolii ne învață că primul pas necesar pentru însănătoșirea oricărui organism, mai cu seamă dacă vorbim despre un sistem social de talia învățământului, este recunoașterea bolii și acceptarea situației de bolnav. Stimați colegi, realitatea faptică a județului Bacău, județ pe care îl reprezint în Parlament, este opozabilă convingerilor, sau mai degrabă afirmațiilor, doamnei senator, fost ministru al Educației.
În acest județ, anul școlar preuniversitar a debutat, în mai multe unități școlare, cu o stare de nemulțumire cauzată de schimbarea directorilor și directorilor adjuncți de către conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bacău, fără ca acestora să li se poată imputa culpe profesionale sau manageriale. Întrucât inspectorul general școlar este membru activ al unui partid politic - nu contează al căruia, nu acesta este miezul discuției - cadre didactice, elevi și părinți au invocat ingerințe politice în luarea deciziilor de schimbare a directorilor.
În contextul în care avem în țară mai multe situații de acest gen, însănătoșirea administrativă a învățământului românesc rămâne un deziderat și doar atât. Apreciez că intenția ministrului Educației de a schimba Legea Educației Naționale, în sensul introducerii interdicției de a cumula o funcție executivă și de conducere în universități cu o funcție politică, trebuie avută în vedere și pentru învățământul preuniversitar, la nivelul directorilor de școli și al inspectorilor școlari.
Dincolo de calculele politice avute în vedere de unele forțe politice, consider că doar atunci când vom susține demersuri concrete, în măsură să determine blocarea oricăror încercări de transformare a școlii românești în agent politic și electoral, vom putea vorbi despre crearea premiselor pentru însănătoșirea acesteia!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 28 noiembrie 2021, 3:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro