Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ionel Palăr > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de interes pentru ambele părți. Domnul președinte Benediktas Juodka a subliniat importanța implementării Acordurilor de Asociere și a acordurilor de comerț liber dintre Uniunea Europenă și statele nemembre, printre care și Republica Moldova și Ucraina. În acest context, domnul chestor Ionel Palăr a salutat rolul președinției lituaniene la Consiliul Uniunii Europene din a doua jumătate a anului trecut, cu precădere în ceea ce privește Parteneriatul Estic, punctând asupra relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Un subiect major l-a constituit siguranța țărilor membre ale Uniunii Europene în contextul conflictului din Ucraina. Domnul Benediktas Juodka și-a exprimat îngrijorarea pentru tendințele expansioniste ale Federației Ruse. De asemenea, președintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului Lituaniei a evidențiat situația dificilă în care se află populația ucraineană, dar și temerile privind viitorul țărilor baltice. Împărtășind opinia domnului Juodka, domnul Palăr și-a exprimat opinia privind necesitatea adoptării unor politici ferme, care să ducă la creșterea independenței energetice a Europei față de Federația Rusă.
Domnul Audronius AŸubalis, vicepreședinte al Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului Lituaniei, fost ministru de Externe în Guvernul Lituaniei în perioada 2010 - 2012, a prezentat situația energetică a țării sale, dependentă în proporție de 100% de gazul furnizat de Federația Rusă. Acesta și-a exprimat îngrijorarea pentru viitorul Lituaniei în contextul conflictului din Ukraina. Ca un prim pas pentru obținerea independenței energetice, Guvernul lituanian a luat măsuri pentru acoperirea a 30% din necesar prin importuri de gaz lichefiat din Coreea de Sud, prin construirea unui terminal de mare capacitate.
Discuțiile au privit, în continuare, rolul cheie al Uniunii Europene și NATO în rezolvarea problemelor din zonele de conflict ale Ucrainei. Reprezentantul conducerii Camerei Deputaților, domnul chestor Ionel Palăr, a reliefat starea de îngrijorare ce domină clasa politică și societatea românească în privința situației ucrainene. În acest context, domnul Benediktas Juodka a reamintit discursul vicepreședintelui Dumei de Stat, domnul Vladimir Zhirinovsky, privind intențiile expansioniste ale Federației Ruse.
În încheiere, domnul Ionel Palăr i-a asigurat pe partenerii lituanieni de interesul Parlamentului României și a întregii societăți românești pentru stabilitatea și siguranța Europei unite.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 28 noiembrie 2021, 4:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro