Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Gigel-Sorinel Știrbu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru cultură, artă, mijloace de informare în masă, domnul deputat Gigel Știrbu (Grupul parlamentar al PNL)
Guvernul Dăncilă pregătește o nouă umilință românilor din diaspora!

Pe site-ul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, la secțiunea ”consultare publică”, găsim un proiect de Hotărâre de Guvern abuziv.

Este vorba despre un act normativ (http://www.mprp.gov.ro/web/wp-content/uploads/2019/05/HG-modif-HG-institut.pdf). prin care se dorește limitarea misiunii Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni doar la comunitățile istorice, lăsând pe dinafară celelalte comunități românești, inclusiv din Israel.
După ce că sute de mii de români din afara granițelor au trebuit să stea la cozi imense pentru a vota pe 26 mai la alegerile europarlamentare și pentru referendum, practic, românii din diaspora primesc o nouă umilință din partea guvernului Dăncilă.
La articolul nr. 2 din HG se prevede că: „Institutul are ca scop derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale românești, în rândul etnicilor români din cadrul comunităților istorice românești din afara teritoriului României”, iar în forma actuală actul normativ stipulează că programele sunt dedicate ”în principal, în rândul etnicilor români din cadrul comunităților istorice românești din afara teritoriului României”.
Proiectul de hotărâre încalcă flagrant Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care prevede la articolul 13 că institutul „concepe proiecte și programe educaționale pentru membrii comunităților românești de pretutindeni”, nu numai pentru comunitățile istorice.
Va fi creată o nouă situație neplăcută pentru românii din diaspora și este inadmisibil faptul că o instituție public, plătită din banii contribuabililor, să emită acte normative care au scop restrângerea programelor dedicate cetățenilor români.
Guvernarea haotică PSD - ALDE nu se dezminte si pregătește și pe viitor acte normative controversate, în detrimentul intereselor românilor. Actualul guvern reprezintă, în continuare, un pericol pentru democrația românească! Am atras atenția de multe ori asupra calității îndoielnice a celor trimiși de PSD - ALDE să conducă ministere, agenții, direcții deconcentrate care au distrus complet imaginea pe plan extern a României, și nu numai! Și în cazul de față, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” este condus de un profesor de sport și kinetoterapeut, unul dintre ei fiind acuzat că și-a echivalat o diplomă din 1995 de la o școală de formare profesională, într-o diplomă de studii universitare de lungă durată.
PSD - ALDE i-a umilit pe românii noștri din diaspora, nu le-a permis exercitarea dreptului fundamental de a vota în condiții civilizate, iar acum pregătesc un nou abuz, prin emiterea unei Hotărâri de Guvern care să limiteze misiunea Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni doar la comunitățile istorice,
Somez Guvernul Dăncilă să nu emită acest act normativ care încalcă legea actuală și va reprezenta o nouă bătaie de joc pentru românii din diaspora! Existența unor astfel de instituții, plătite din bani publici, ar trebui să vină în întâmpinarea nevoilor cetățenilor români, și nu pentru a le îngreuna situația sau de a le crea dificultăți. Diaspora românească reprezintă o componentă din ce în ce mai importană a acestei națiuni, iar statul ar trebui să-și respecte obligația constituțională de a se îngriji de cetățenii săi, oriunde s-ar afla!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 30 septembrie 2022, 16:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro