Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Alina-Elena Tănăsescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Alina Tănăsescu (Grupul parlamentar al PSD)
Procedura achitării amenzilor contravenționale, simplificată în beneficiul cetățenilor

Odată cu intrarea în vigoare a Legii privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, votată în această săptămână în Camera Deputaților, ca for decizional, conducătorii auto vor putea să achite amenzile contravenționale primite, în cuantum de jumătate din minimul amenzii, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.

Este o măsură extrem de importantă în beneficiul contribuabilului, deoarece până acum termenul de plată pentru jumătate din minimul amenzii era de doar 48 de ore.
De asemenea, potrivit actului normativ, se va ușura achitarea amenzilor contravenționale, prin înființarea unui cont unic de plată deschis la Trezoreria Statului, destinat exclusiv încasării acestor amenzi. Astfel, achitarea amenzilor contravenționale se va putea face la orice unitate a Trezoreriei, indiferent de domiciliul persoanei fizice sau sediul persoanei juridice.
Conform acestei legi, votate cu aportul decisiv al Grupului parlamentar PSD, „lipsa mențiunilor privind numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator, atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată și din oficiu, de către instanța de judecată”.
În aceeași idee de a veni în sprijinul cetățenilor, prin legea amintită se instituie titlul de creanță electronic care va cuprinde setul de date preluate din procesul-verbal de contravenție înmânat sau comunicat conducătorului auto, ce vor fi introduse în sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronic. Aceste modificări constituie exemple concrete de debirocratizare a procedurii de achitare a amenzilor contravenționale, fapt ce va avea un efect benefic pentru fiecare cetățean.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 20 octombrie 2021, 19:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro