Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Alina-Elena Tănăsescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Alina Tănăsescu (Grupul parlamentar al PSD)
„Primul Cod Administrativ al României, votat de Parlament!”

După mai multe luni de dezbateri parlamentare, Proiectul de Lege privind Codul Administrativ al României a devenit realitate, fiind adoptat de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Acest act normativ este unul extrem de important pentru România deoarece, pentru prima dată după 1990, este armonizată și unificată întreaga legislație referitoare la administrația publică din România, atât cea locală cât și cea centrală, într-un Cod Administrativ unic. Primul Cod Administrativ este o lege cu un impact major în administrație, abrogând 15 acte normative aprobate între 1998 – 2007, iar alte șapte legi aprobate între anii 2001 – 2015 fiind modificate.
Codul Administrativ reglementează cadrul general pentru organizarea și funcționarea autorităților și instituțiilor administrației publice, statutul personalului din cadrul acestora, răspunderea administrativă, serviciile publice, precum și regulile specifice privind proprietatea publică și privată a statului și a unităților administrativ-teritoriale.
Documentul care s-a transpus în acest proiect legislativ a fost construit după o perioadă consistentă de consultări, discuții și dezbateri, în așa fel încât să fie legiferat un Cod Administrativ complet și complex. Acesta va fi în măsură să răspundă tuturor problemelor, neclarităților, inadvertențelor și nelămuririlor cu care s-au confruntat în ultimii ani responsabilii din administrație: primarii, președinții de consilii județene, prefecții și ceilalți reprezentanți ai administrației publice, locale, județene și centrale.
Primul Cod Administrativ al țării are peste 800 de articole, fiind o lege care va institui o relație modernă între cetățean și administrația publică, și, de asemenea, va eficientiza substanțial activitatea corpului funcționarilor publici. Codul Administrativ aliniază România la nivelul democrațiilor europene în ceea ce privește funcționarea aparatului administrativ.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 20 octombrie 2021, 20:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro