Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Alina-Elena Tănăsescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alina Tănăsescu (Grupul parlamentar al PSD)
Programul Start Up Nation va dinamiza mediul de afaceri și va stimula crearea de noi locuri de muncă

Ediția din acest an a Programului Start Up Nation va fi operațională în curând într-un sistem mult mai eficient și simplificat. Analizând modul de derulare al programului în anul 2017, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a efectuat modificări substanțiale în programul pentru acest an, preluând cele mai bune practici, atât în procesul de aplicare și selecție, cât și în procesul de implementare al proiectelor eligibile.

În cadrul Start Up Nation 2018, s-a redimensionat metodologia privind acordarea finanțărilor, ca urmare a sugestiilor primite din partea antreprenorilor, adevărații beneficiari ai acestui program. Programul Start Up Nation urmărește sprijinirea întreprinzătorilor din zonele mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic, precum și susținerea financiară a românilor care doresc să își înființeze societăți comerciale, pentru a crea noi locuri de muncă, și implicit, să contribuie la dezvoltarea economică a țării.
În acest an, se urmărește debirocratizarea modalităților de accesare și implementare a Programul Start Up Nation, acordându-se șanse egale de obținere a finanțării pentru toți cei interesați. Selecția proiectelor se va face pe bază de clasament (punctaj) și criterii de departajare transparente în condiții de punctaj egal, renunțându-se la contractarea proiectelor pe baza principiului „primul venit - primul servit”, aplicat anul trecut.
Programul Start Up Nation 2018 își propune în mod evident obiective mult mai curajoase decât cel de anul trecut. Antreprenorii au fost consultați activ pentru eliminarea tuturor disfuncționalităților observate până acum, iar rezultatul este un proiect adaptat realității, viabil, ambițios, cu scopuri și termene precise.
Programul Start Up Nation 2018 are ca puncte pozitive, printre altele, simplificarea procedurilor de achiziții, eliminarea proiecțiilor financiare și introducerea unui ghid unic pentru băncile implicate în program.
Prin Programul Start Up Nation 2018-2019, 10.000 de firme mici și mijlocii înființate după data de 30 ianuarie 2017 vor primi finanțări de maximum 200.000 de lei. Potrivit estimărilor specialiștilor, prin obținerea finanțărilor de către cele 10.000 de noi firme vor fi create un număr dublu de locuri de muncă față de numărul celor obținute în urma aplicării Start Up Nation 2017. De asemenea, bugetul va fi mai mare cu 30% față de anul trecut, Guvernul intenționând să aloce două miliarde de lei pentru finanțarea programului.
Noile norme de aplicare a Start Up Nation sunt cuprinse în proiectul Ordonanței de Urgență pentru completarea Ordonanței de Urgență nr.10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, care a fost publicată la 1 octombrie pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și se află în procedura de dezbatere publică, urmând ca programul să fie lansat până la sfârșitul lunii noiembrie.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 20 octombrie 2021, 20:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro