Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Alina-Elena Tănăsescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alina Elena Tănăsescu (Grupul parlamentar al PSD)
Guvernarea PSD, preocupată de viitorul tinerei generații: Contul de economii Junior Centenar, cel mai bun instrument de economisire pentru copii!

Deputatul Alina-Elena Tănăsescu a susținut miercuri, 10 aprilie, o declarație politică în care a subliniat efectele pozitive ale Programului guvernamental „gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar”.

“Parlamentul României a legiferat una dintre cele mai bune măsuri luate după 1989 de către Executiv destinate sprijinirii tinerei generații. Astfel, a fost adoptat proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.104/2018 privind implementarea programului guvernamental „gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar”.
Acest program dă posibilitatea părinților să constituie un cont special de economisire sub formă de depozit, pentru orice copil de până la 18 ani. Părinții vor fi cofinanțatori ai acestui cont, deschis la unitățile Trezoreriei, la care statul va contribui anual cu o sumă fixă.
În contul individual de economii „Junior Centenar” părinții vor depune orice sumă doresc, iar copiii și adolescenții care au deschise astfel de conturi beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în cont în anul respectiv să fie de minimum 1.200 lei. Practic, statul român oferă o dobândă de 50% din valoarea depozitului, sub forma acestei prime. De asemenea, în program vor fi cuprinși și copiii ocrotiți în instituțiile publice și private specializate pentru protecția copilului, în cazul acestora depunerea anuală minimă de 1.200 lei fiind efectuată din bugetul de stat.
Sumele depuse în contul individual de economii Junior Centenar, cu excepția sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă. La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărei nivel se stabilește la 3% pe an, iar dobânda se calculează și se plătește la expirarea depozitului, când titularul contului împlinește vârsta de 18 ani.
Acest act normativ a fost inițiat de Executiv pentru a oferi posibilitatea unor condiții egale de dezvoltare și formare a tuturor copiilor din țară, de la naștere și până la majorat. De asemenea, de sumele respective se vor putea bucura și familiile copiilor care vor împlini 18 ani, mai ales cele care au posibilități materiale reduse sau locuiesc în zone rurale cu riscuri sociale.
În contextul angajamentelor luate prin Programul de guvernare, PSD reiterează că educația este un domeniu prioritar în viitoarea perioadă. Programul de economisire pentru copii și tineri „gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar” se înscrie în grija acordată de guvern și majoritatea parlamentară PSD pentru asigurarea unui viitor armonios tinerei generații, fiind un instrument de economisire destinat acoperirii unor investiții de strictă necesitate, în educație, sănătate sau alte cheltuieli curente absolut necesare”, a arătat deputatul social-democrat.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 20 octombrie 2021, 18:39
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro