Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.toiu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Silvia Țoiu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Oana-Silvia Țoiu (Grupul parlamentar al USR)

Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege USR PLUS care încurajează vaccinarea prin acordarea unei zile libere persoanelor care se vaccinează, respectiv părinților care își însoțesc copilul la vaccinare.

„Suntem astăzi, aici, datorită celor care s-au vaccinat și eforturilor personalului medical, dar ieri s-au vaccinat cu prima doză doar 5900 de români, mult sub ritmul celorlalte țări și ritmul necesar pentru imunitatea de masă. Efortul celor care s-au vaccinat deja va putea fi răsplătit doar dacă ne asigurăm că nu mai închidem școli sau activități economice iar pentru asta este necesar să convingem mai mulți dintre cei care nu s-au vaccinat încă să o facă. Doar dacă se vaccinează cât mai mulți, efortul acesta colectiv nu se va întoarce din drum, vom ajunge să nu mai purtăm măști la muncă, să nu ne temem că există riscul ca profesorii cu care interacționează copiii la școală sau medicii cu care interacționează cei bolnavi să nu se fi vaccinat și pentru asta măsurile de încurajare cred că sunt mai indicate decât cele restrictive.
Deși avem rezultate excelente în disponibilitatea vaccinului, trebuie să acționăm pentru a reactiva interesul românilor pentru vaccinare și doar încurajările verbale nu mai sunt suficiente din păcate.
Cred că este necesară continuarea campaniei de vaccinare și pentru copii, dar, în același timp, nu putem ignora temerile și semnele de întrebare ale părinților. De aceea, legea adoptată astăzi prevede dreptul unei zile libere pentru a însoți copilul la vaccin, fie că e la medicul de familie, fie la centrul de vaccinare sau la vaccinarea în unitatea școlară. Credem că părinții au acest drept și era nevoie să asigurăm cadrul legislativ corespunzător. În ceea ce-i privește pe angajați și angajatori, legea adoptată vine să ofere două variante: fie angajatorii organizează propriile centre de vaccinare, în varianta deja disponibilă de colaborare cu Direcțiile de Sănătate Publică, fie angajații beneficiază de o zi liberă pentru a putea merge să fie vaccinați în altă parte.
Chiar dacă în acest moment suntem într-o situație aparent bună, dacă ne uităm la țările care au avut o rată de vaccinare mai mare observăm că revin treptat la unele restricții, cum a fost cazul în Israel sau Singapore. Faptul că noi, acum, ne bucurăm de relaxarea măsurilor și de un set de libertăți nu înseamnă că nu este de datoria noastră să ne asigurăm că ceea ce facem astăzi nu crește riscul unor noi restricții în toamnă”, declară deputata USR PLUS, Oana Țoiu, coinițiator al legii și președinta Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților.
„Românii nu mai merg să fie vaccinați. Dacă în aprilie-mai aveam 80.000 de oameni care erau vaccinați în fiecare zi, ritmul a scăzut vertiginos și am ajuns în 6 iunie să fie 60.000 de oameni vaccinați, în 12 iunie – 40.000 de oameni vaccinați, în 20 iunie – 20.000 de oameni vaccinați, din care doar 6.000 cu prima doză. Românii se numără printre cei mai sceptici din Europa când vine vorba de procesul de vaccinare, după cum arată sondajele făcute în ultimele luni. Am ajuns în situația ciudată în care Guvernul trebuie să micșoreze numărul de vaccinuri comandate și, mai rău, riscăm să avem vaccinuri care expiră pentru că nu au fost folosite. Lucrurile acestea vor avea consecințe foarte grave pentru România. Un val IV în toamnă înseamnă creșterea numărului de cazuri, paturi pline la ATI, noi restricții asupra economiei și, mai rău de atât, înseamnă mulți români decedați și multă suferință. Avem nevoie de măsuri clare prin care să încurajăm oamenii să se vaccineze, iar legea votată astăzi aduce astfel de măsuri”, declară deputatul USR PLUS, Radu Molnar, coinițiator al proiectului de lege.
„Cifrele ne spun că vaccinarea are, practic, o eficiență de aproape 100% în a preveni formele severe de COVID-19 și decesul. Orice semnal pe care noi îl dăm poate determina persoane care astăzi ezită să meargă să se vaccineze. O sută, o mie, zece mii poate, tot atâtea vieți salvate”, precizează medicul și deputatul USR PLUS, Adrian Wiener, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie.
USR PLUS a depus proiectul de susținere a vaccinării cetățenilor ca principală măsură de protejare și stopare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 încă de la mijlocul lunii aprilie, după consultarea specialiștilor, dar și a antreprenorilor.
În forma adoptată de Parlament, se va acorda:
- câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat, acolo unde angajatorul nu organizează vaccinarea la locul de muncă;
- câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;
De asemenea, va beneficia de o zi liberă și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități, pentru a le putea însoți la vaccin.
Înainte de a fi votată în plenul Camerei Deputaților, inițiativa legislativă a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, Comisia pentru învățământ, Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și de la Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a Senatului. Inițiativa a primit raport de admitere cu amendamente, în unanimitate, în Comisia pentru muncă, familie și protecție socială, comisia de fond din Senatul României și raport de admitere cu amendamente, în Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților. De asemenea, Guvernul României, prin punctul de vedere transmis, a susținut adoptarea acestei initiative.
Ziua liberă se va acorda pe baza adeverinței de vaccinare și va intra în vigoare după promulgarea de către Președinte.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 25 mai 2022, 7:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro