Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.toiu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Silvia Țoiu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, doamna deputat Oana Țoiu (Grupul parlamentar al USR)
Astăzi Plenul Camerei Deputaților are la vot raportul favorabil pentru acordarea stimulentului de reinserție profesională pentru părinți, de 1500 de RON, în primul an al copilului

Plx 201/2021, care privește concediul și indemnizația lunară de creștere a copiilor, este astăzi pe ordinea de zi din Plen cu raport favorabil pentru un set de amendamente care asigură că perioada în care un părinte poate cere stimulentul de reinserție profesională de 1500 de RON se extinde de la doar primele șase luni de viață ale copilului la oricând în primul an al acestuia.

Amendamentele au fost votate în unanimitate de toate partidele parlamentare și, dacă votul de astăzi în plenul Camerei Deputaților, Cameră decizională, este pozitiv, legea va intra în vigoare la începutul lunii decembrie dublând numărul posibililor beneficiari.
”România trece și printr-o criză demografică și printr-un deficit de resurse umane calificate accesibile angajatorilor acasă, așadar, mai ales în pandemie, sprijinul pentru părinți, în asigurarea unui bun echilibru între viața de familie și cea profesională este o prioritate pentru noi. Conform datelor ANPIS, pentru reîntoarcerea la muncă în primele șase luni de viață ale copilului au optat doar unul din zece părinți, iar dublarea perioadei la 12 luni asigură familiilor, și în special mamelor, pentru că ele sunt 9 din 10 părinți în concediu de creștere a copilului, opțiuni mai bune.”, a declarat Oana Țoiu, Președinta Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților.
Impactul asupra familiilor
În prezent sunt 174.650 de părinți în concediu de creștere a copilului, iar dintre aceștia, odată cu amendamentele depuse, cel puțin jumătate devin eligibili pentru a se întoarce în câmpul muncii cu acces la sprijinul stimulentului de 1500 de RON.
Am primit aceste cerințe de la mame, care simțeau o presiune mare de a se întoarce în primele șase luni fără ca ele sau bebelușul să fie pregătiți și fără să aibă acum, mai ales în pandemie, opțiuni de îngrijire. Pentru prevederea inițială, de a accesa asta doar în primele șase luni de viață, au optat doar 12% dintre cei eligibili și considerăm că sunt necesare mai multe opțiuni pentru familii, pentru ca acestea să poată lua decizia care li se potrivește. Mai ales acum în pandemie, când includerea copilului mic în colectivitate (creșe) este mai dificilă sub șase luni, precum și posibilitatea de a asigura în siguranță îngrijirea la domiciliu, iar asta a dus la scăderea continuă a cererilor pe modelul vechi. Conform datelor ANPIS, în august au fost 750 de cereri, în iulie 650 și în septembrie doar 500. Modificarea propusă de noi este să se poată întoarce oricând în primul an ca familiile să aibă mai multă flexibilitate.
Impactul asupra pieței forței de muncă
Deficitul de resursă umană, și mai ales de resursă umană calificată, devine o problemă din ce în ce mai mare și odată cu creșterea investițiilor din bani europeni și privați va fi nevoie de soluții suplimentare. Dublarea perioadei dublează și numărul de potențiali beneficiari și asigură angajatorilor o predictibilitate mai mare deoarece angajații își pot anunța întoarcerea cu mai multe luni în avans.
Impactul asupra bugetului de stat Stimulentul de 1500 de RON este un cost mai mic pentru bugetul de stat decât indemnizația de creștere a copilului, care variază între 1250 de RON și 8500 de RON și a avut în luna august 2021 o medie de 2.403 lei.
Ținând cont că la locul de muncă persoana respectivă contribuie și către sistemul de taxe, preconizăm că dublarea intervalului poate avea un impact pozitiv în bugetul de stat. Fiecare persoană care optează pentru stimulent în locul indemnizației de creștere a copilului asigură și o economie la bugetul de stat. Așadar, mărirea plajei de eligibilitate prin asigurarea perioadei de 12 luni este benefică pentru bugetul de stat. Dincolo de economia directă și indirect asigură un impact pozitiv asupra bugetului de stat deoarece odată cu întoarcerea în câmpul muncii se reiau contribuțiile angajatului.
Este unul din puținele cazuri de propuneri de modificări legislative în care atât familiile, cât și angajatorii și bugetul de stat au beneficii directe imediat.
Parcurs legislative
Setul de amendamente a fost depus de Oana Țoiu (USR) și Andrea-Eva Csep (UDMR). Plx 201/2021 este proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.26/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor (PL-x 201/2021), lege organică, și poate fi găsit integral cu amendamente aici http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19316
Celelalte prevederi ale legii rămân neschimbate, inclusiv accesul la stimulentul standard de 650 de ron, dacă întoarcerea în câmpul muncii are loc între lunile 13-23 ale copilului.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 25 mai 2022, 6:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro