Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.toiu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Silvia Țoiu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, doamna deputat Oana Silvia Țoiu (Grupul parlamentar al USR)
Organizăm la Comisia pentru muncă și protecție socială primul concurs de angajare pentru persoane cu dizabilități, din istoria Camerei Deputaților

În cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților derulăm un concurs dedicat persoanelor cu dizabilități, pentru ocuparea unui post vacant pe durată determinată.

Postul este în cadrul Departamentului Legislativ - Direcția pentru Lucrările și Secretariatul Comisiilor - Comisia pentru muncă și protecție socială, înscrierea la concurs se face la sediul Camerei Deputaților din Palatul Parlamentului, str. Izvor nr. 2-4, între orele 10.00-12.00 până în data de 22 noiembrie 2021. Proba scrisă va avea loc pe 25 noiembrie și proba orală pe 10 decembrie 2021.
"Am solicitat Direcției resurse umane organizarea acestui concurs dedicat persoanelor cu dizabilități în baza art.78 alin.(6) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap, deoarece noi suntem comisie de fond pe modificările legislative care privesc persoanele cu dizabilități și ne dorim să integrăm și în echipă vocea, experiența și perspectiva lor. Sperăm ca procedura odată derulată să fie preluată de cât mai multe instituții publice, în acest moment în 12 județe din țară niciuna din instituțiile publice cu peste 50 de salariați nu își îndeplinește cota de angajare prevăzută de lege, iar în București doar 8 din 423 de instituții ", a declarat Oana Țoiu, președinta Comisiei pentru muncă și protecție socială.
Art.78 alin.(6) din Legea nr.448/2006 enunță faptul că “În scopul stimulării angajării persoanelor cu handicap, în condițiile prevăzute la alin.(2), autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice publice, cu excepția celor prevăzute la alin.(4), au obligația organizării unor concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Această măsură nu exclude posibilitatea persoanelor cu handicap de a participa la toate celelalte concursuri de angajare organizate de către instituția publică”.
În anul 2017, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.60/2017 a dus la închiderea unui sector de 740 de unități protejate, care au rămas fără piață de desfacere, în mai puțin de o lună. În aceste unități protejate, lucrau aproximativ 2000 de persoane cu dizabilități. Pentru aceste persoane nu s-a asigurat nicio alternativă care să combată pierderea locului de muncă. Rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități a scăzut de la 17,56% în august 2017, la 7,72% în decembrie 2019 și nici marea majoritate a instituțiilor publice, inclusiv Parlamentul, nu și-au îndeplinit obligațiile legale privind cota de angajare.
În baza prevederilor art.78 alin.(2) și (3) din Legea nr.448/2006, angajatorii care au cel puțin 50 de angajați au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați, în caz contrar plătesc lunar, către bugetul de stat, o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru fiecare loc de muncă neocupat astfel. Pentru 50% din această sumă pot achiziționa produse și/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizate (prevedere reluată).
Conform datelor furnizate de ANAF la data de 25 august 2021, în 12 județe nicio instituție publică (cu cel puțin 50 de salariați) nu avea peste 4% angajați persoane cu dizabilități. Conform ANAF, în perioada octombrie 2017 – ianuarie 2019, suma colectată la bugetul de stat a depășit jumătate de miliard de euro, fără însă ca aceste sume să fie direcționate spre accesibilizarea locurilor de muncă.
Sperăm ca acest concurs nu doar să ne aducă o colegă sau un coleg valoros în echipă, ci și să încurajeze mai multe instituții publice să respecte prevederile art.78 alin.(6) din Legea nr.448/2006, economisind și resurse din bugetele proprii și poate încurajând accesibilizarea și din interiorul instituțiilor și, de ce nu, să creștem împreună rata de ocupare mai aproape de media europeană de 50,8% (în 2019), conform Eurostat.
Cerințele de angajare, condițiile de participare și informațiile despre ce trebuie să conțină dosarul le regăsiți aici:
http://www.cdep.ro/pls/personal/resurse_umane2015.concurs?idc=1300&par=1.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 1 iulie 2022, 8:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro