Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.toiu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Silvia Țoiu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru tineret și sport, doamna deputat Oana Silvia Țoiu (Grupul parlamentar al USR)

Li se tot spune că viitorul e al lor, dar asta este ca și cum ai promite că vine răsăritul. E corect dar se întâmplă oricum.

Prezentul este miza, de fapt, pentru mine, și nu amânarea vocii și perspectivei lor pentru mai încolo, când o veni viitorul ăla al lor. Ca viitorul nu doar să vină orișicum, ci să fie #unviitorbunacasă e deja târziu dacă nu luăm decizii mai bune mai repede.
Cât sunt tinerii prezenți la masa deciziilor care îi afectează?
Cât au ACUM resursele ca să îți poată dezvolta cariera, familia și comunitatea așa cum visează?
Cât îi ascultăm?
Vorbim mai mult despre ei decât cu ei și asta trebuie să înceteze.
Vă urez de #2mai #ZiuaNaționalăaTineretului putere pentru visele voastre, puterea dată împreună de cei care cred că societățile pot fi juste pentru fiecare om, că economiile se pot dezvolta fără a distruge mediul și că diversitatea alegerilor nu ne va îndepărta ci va îmbogăți prin diversitate comunitățile în care cresc.
În teme esențiale, ca mediul sau empatia și incluziunea socială, libertatea, ați fost mereu înaintea celorlalte generații, așa cum și generația părinților noștri a fost înaintea alor lor și tot așa.
Din rolul meu însă o urare nu are consistență decât dacă e însoțită de muncă și de o listă de direcții de lucru. La ce muncim pentru asta și pe ce să ne țineți la socoteală ?
Nimic pentru tineri fără tineri. Invitația de a lua parte la dezbaterile și deciziile legilor care îi privesc, la ședințele săptămânale ale Comisiei pentru tineret și sport a Camerei Deputaților. Deschidem registrul de transparență pentru organizațiile non-guvernamentale și organizațiile de tineret pentru a le transmite documentele de lucru și invitațiile de a lua parte la lucrările comisiei.
Scrieți-ne la cp24@cdep.ro / whatsapp +40 (791) 083 388 cu detalii despre activitatea organizației și persoana de contact.
Acces la bani, pentru că nu vă putem cere să luați parte la construcția acestui viitor și să vă sprijiniți colegii de generație să recupereze dacă au rămas în urmă doar cu entuziasm și voluntariat și idei bune. Tocmai pentru că nu sunteți sub teancuri prăfuite de dosare cred că resursele de intervenție publică trebuie folosite alături de voi. Concret.
 • Susținerea națională și europeană pentru ca organizațiile de tineret să devină parteneri pentru finanțările pentru NEETS. Am organizat o primă dezbatere în Parlament în acest sens cu MIPE și MTFES, ale căror concluzii încep să dea roade.
 • Îmbunătățirea legislației care permite primăriilor să aloce finanțări nerambursabile pentru #orase prietenoase cu copiii și tinerii.
  Un cadru legal, strategic și operațional care să pregătească bine viitorul.
 • Legea tineretului
 • Monitorizarea și contribuția la Strategia Națională pentru Tineret.
 • Implicarea tinerilor în Parlament în discuții despre Planul Național de Acțiuni în perioada de transparență.
  Muncă
  Vrem să înțelegem de la voi, de la antreprenori, părinți și profesori cum ar putea funcționa mai bine ucenicia, stagiile de practică, internship-urile și formarea începătorilor la locul de muncă pentru a le îmbunătăți.
  Drepturile și demnitatea fetelor.
  Ăsta este un subiect special pentru mine pentru că sunt mamă de fete, dar și pentru că avem un număr record de mame minore și că nu simt că peste tot fetele sunt în siguranță.
  Legea pe care am coinițiat-o pentru a stabili o vârstă a consimțământului în România, așa cum au și celelalte state membre UE, pentru a nu mai putea permite abuzul fetelor.
  Am depus anul trecut legea pentru absorbante gratuite în școli. A fost votată în unanimitate de Comisia pentru muncă și protecție socială și până întrunește sprijinul necesar în Parlament continuă cu programe locale pilot în București. —----------------------------------
  Date statistice
 • Potrivit datelor oferite de I.N.S., în România sunt 5,7 milioane de tineri (cu vârsta cuprinsă între 14-35 ani).
 • În anul 2021, aproximativ 42% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani locuiau împreună cu părinții, cifre în creștere față de anul precedent (40% în 2020).
 • Persoanele care locuiesc în condiții inadecvate au fost estimate, în 2019, la aproximativ 15.000 la nivel național, cu o concentrație ridicată (88%) în marile orașe și municipii, în special în București cu aproximativ 5.000 de persoane, dintre care cel puțin un sfert erau copii și tineri cu vârsta sub 35 de ani.
 • La 1 ianuarie 2022 existau 21.544 locuințe pentru tineri sub 35 de ani construite prin ANL și un număr total de cereri aproape dublu (38.976).
 • În 2020, 41% din populația UE cu vârsta între 25 și 34 de ani avea studii superioare complete, România fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană la nivelul de educație terțiară; În condițiile în care statele membre UE și-au stabilit ca obiectiv creșterea la 45% a procentului populației UE cu vârsta între 25 și 34 de ani cu studii superioare complete până în 2030, procentul României este de aproximativ 25%.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 1 iulie 2022, 8:02
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro