Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.toiu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Silvia Țoiu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Oana Silvia Țoiu (Grupul parlamentar al USR)
Medicii care lucrează în propriile lor cabinete individuale vor avea vechimea în muncă recunoscută

Propunerea legislativă pe care am inițiat-o este în linie dreaptă pentru a trece de Senat. Legea a primit deja vot favorabil de la Comisia pentru muncă, familie și protecție socială și avizele favorabile de la Consiliul Economic și Social și Consiliul Legislativ.

Până la sfârșitul lunii vor mai urma dezbaterile în cadrul Comisiei pentru sănătate a Senatului, iar apoi votul în plenul acestei Camere.
Inițiativa legislativă repară o nedreptate făcută zecilor de mii de medici de familie, de specialitate sau stomatologi care lucrează în cadrul propriilor lor cabinete medicale. Potrivit legislației actuale, lor nu le este recunoscută vechimea în muncă în cazul unor concursuri de angajare sau a încadrării pe grila de salarizare în unitățile publice.
”Ne-am consultat cu medicii de familie, stomatologii și asociațiile profesionale ale acestora și ne-au semnalat o lacună în lege, pe care acum o reparăm. Medici de familie chiar și cu 20 de ani de experiență nu aveau vechimea în muncă recunoscută la concursurile de angajare sau în grila de salarizare din mediul public, deși plăteau contribuțiile aferente, deoarece li se cereau la dosar contracte de muncă. Fiind profesii liberale, aceștia nu își pot face contracte de muncă lor înșiși în propriul cabinet pentru că nu au legal această opțiune. Ei plătesc contribuții pe munca independentă, experiență care, odată ce trece legea noastră, le va fi recunoscută deplin”, a declarat Oana Țoiu, membru în Comisia pentru muncă și protecție socială, inițiatoarea legii.
Noua propunere legislativă pe care am inițiat-o prevede ca perioada în care cabinetul medical individual a furnizat servicii medicale să fie considerată experiență profesională de medic pentru titularul cabinetului și să fie considerată vechime în muncă, similar prevederilor legale care li se aplică avocaților ce au recunoscută vechimea în propriile cabinete.
Pentru a fi luată în considerare ca vechime în muncă pentru medic, cabinetul său individual trebuie să îndeplinească două condiții:
- să fi avut venituri nete de cel puțin 12 salarii minim brute pe țară;
- să fi achitat toate contribuțiile, taxele și impozitele legale.
Potrivit statisticilor, în anul 2020, în țara noastră erau înregistrate aproape 40.000 de cabinete medicale independente ale medicilor de familie, de specialitate sau stomatologi.
Conform datelor INS, în anul 2020 au funcționat:
- 10.652 de cabinete independente de medicină de familie (6.385 în mediul urban și 4.267 în mediul rural)
- 12.276 cabinete medicale independente de specialitate (11.743 în mediul urban și 533 în mediul rural)
- 15.650 cabinete stomatologice independente (13.374 în mediul urban și 2.276 cabinete în mediul rural)
Total: 38.578 cabinete medicale independente
Totodată, persoanele care lucrează ca persoană fizică autorizată (PFA) vor avea și ei vechimea în muncă recunoscută. Legea USR care prevede recunoașterea vechimii în muncă pentru PFA a intrat în vigoare pe 9 mai 2022 (Legea nr.125/2022).
Prevederile fac parte dintr-un efort mai larg de recunoaștere a muncii independente și de clarificare a cadrului legal pentru aceasta, dat fiind și numărul ridicat de persoane care lucrează astăzi în acest fel cât și tendințele internaționale de viitor pentru piața forței de muncă.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 5 iulie 2022, 10:33
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro