Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Constantin-Cătălin Zamfira > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Referitor la organizarea Atelierului de lucru cu tema „Stadiul actual și perspectivele în domeniul politicilor adresate promovării coeziunii sociale în zona Mării Negre” - (București, Palatul Parlamentului, 20 februarie 2018)

Doamna Roberta Alma Anastase, vicepreședinte al Adunării Parlamentare a Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (APCEMN) și șefa delegației, s-a adresat invitaților, în cadrul reuniunii Atelierului de lucru cu tema „Stadiul actual și perspectivele în domeniul politicilor adresate promovării coeziunii sociale în zona Mării Negre”, organizat în data de 20 februarie 2018, la Palatul Parlamentului.

Domnia sa a transmis că, în contextul deținerii de către Romania, în 2019, a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, regiunea Mării Negre, ca parte a vecinătății imediate a UE, va figura ca un subiect important pe lista priorităților României. De asemenea, șefa delegației consideră necesare „stimularea cooperării regionale, dezvoltarea socio-economică și sporirea conectivității, cu scopul îmbunătățirii vieții populației, utilizând instrumentarul complex pe care UE îl are la dispoziție”.
Domnul deputat Constantin-Cătălin Zamfira, membru al APCEMN, a avut o intervenție în cadrul primei sesiuni plenare, în care a subliniat faptul că dimensiunea socială trebuie să joace un rol important în eforturile de consolidare a competitivității și că numai pe baza unei abordări incluzive a aspectelor sociale se poate contribui la reducerea inegalităților și facilitarea unei convergențe reale a statelor din zona Mării Negre. De asemenea, acesta a precizat că „sistemul public trebuie să acorde o atenție sporită problemelor sociale importante, cum ar fi: persoanele fără identitate, creșterea abandonului școlar, toleranța la corupție, discriminarea și excluderea socială”.
Domnul deputatul George Gabriel Vișan, membru al APCEMN, a luat cuvântul în cadrul secțiunii plenare cu tema ”25 de ani de la înființarea Adunării Parlamentare a Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră”, evidențiind faptul că regiunea Mării Negre este cunoscută pentru diversitatea etnică, culturală și religioasă: „tocmai pentru acest motiv este foarte necesară instituirea și susținerea unui climat prielnic coeziunii sociale, bazat pe dialog, egalitate, respect reciproc și flexibilitate”.
Parlamentarul Antal Istvan, membru al APCEMN, a susținut un discurs în care a subliniat că dialogul intercultural poate contribui la prevenirea conflictelor și la promovarea reconcilierii, în scopul creării unor societăți incluzive. „Cooperarea culturală se opune stereotipurilor și prejudecăților, prin susținerea dialogului, a deschiderii, a demnității și a respectului reciproc”, a susținut domnul deputat Antal.
În alocuțiunea sa, domnul senator Ioan Vulpescu, membru al Delegației Parlamentului României la APCEMN, a subliniat importanța cooperării la nivelul Adunării Parlamentare, aceasta fiind un exemplu de longevitate și de soliditate, pentru că, indiferent de contextul frământat al zonei, a rezistat dezvoltărilor conflictuale, oferind un cadru pentru dialog și cooperare, adaptat nevoilor țărilor care au aderat la ea.
În ceea ce privește tema reuniunii, cultura este un element constitutiv al coeziunii sociale, având rolul de a crea punți între oameni. În acest context, domnul senator Ioan Vulpescu a reluat ideea constituirii unui Muzeu al civilizației Mării Negre, o civilizație bogată, originală, care nu este cunoscută la adevărata ei valoare.
Acțiunea s-a desfășurat în contextul aniversării a 25 de ani de la înființarea APCEMN și s-a bucurat de parteneriatul unor prestigioase instituții precum Rețeaua Universităților de la Marea Neagră, Universitatea din București și Centrul de Excelență pentru Studiul Minorităților Transfrontaliere
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 25 mai 2022, 15:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro