Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
anisoara.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Anișoara Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Anișoara Radu (Grupul parlamentar al PSD)
PSD susține mediul de afaceri

Guvernul României a adoptat în ultimele două săptămâni două ordonanțe de urgență, cu scopul de a impulsiona mediul de afaceri din România. Referitor la prima ordonanță, respectiv Ordonanța de urgență numărul 18/2018, prin care se reducea numărul de formulare ce trebuie depuse de contribuabilii care obțin venituri din alte surse decât salariul, de la 7 la 1, am vorbit pe larg în declarația mea politică din data de 14 martie.

Aș dori să mă refer puțin la cea de-a doua ordonanță de urgență, respectiv Ordonanța de urgență numărul 25 din 2018, prin care s-a introdus posibilitatea microîntreprinderilor de a alege între impozitul de 1% pe cifra de afaceri și impozitul de 16% pe profit. Această solicitare, care a venit din partea mediului de afaceri, va ajuta la dezvoltarea microîntreprinderilor și la creare unor noi locuri de muncă. Conform dispozițiilor Codului Fiscal, toate firmele care au o cifră de afaceri de până la 1 milion de euro trebuie să plătească un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Prin Ordonanța de urgență 25/2018 s-a introdus posibilitatea ca aceste firme să poată opta între impozitul pe cifra de afaceri și impozitul de profit, în cazul în care îndeplinesc câteva condiții minimale. În primul rând, trebuie să aibă cel puțin 2 angajați, ceea ce va duce la creșterea numărului de locuri de muncă. În al doilea rând, trebuie să aibă un capital social subscris de minimum 45.000 de lei.
În cazul în care cele două condiții sunt îndeplinite cumulativ, chiar dacă firma are o cifră de afaceri de sub 1 milion de euro, atunci aceasta poate să opteze între cele două metode de impozitare prezentate mai sus. Astfel, coaliția de la guvernare demonstrează că este foarte interesată de mediul de afaceri și că adoptă măsuri fiscale pentru susținerea antreprenoriatului și a investițiilor.
Sunt, însă, dezamăgită că unii lideri politici încearcă să-și aroge paternitatea acestor măsuri, deși nu au avut niciun rol în elaborarea lor. Mă refer aici la președintele PNL Ludovic Orban, care a menționat că datorită PNL-ului a fost adoptată această ordonanță. Vreau să subliniez că adoptarea ordonanței este meritul miniștrilor de resort, în frunte cu colegul meu de la Tulcea, Eugen Teodorovici, și a Guvernului condus de doamna prim-ministru Viorica Dăncilă.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 25 septembrie 2020, 10:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro