Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
anisoara.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Anișoara Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Anișoara Radu (Grupul parlamentar al PSD)
Un proiect economic pentru viitorul economiei românești

Doamna deputat Anișoara Radu a susținut în această săptămână o declarație politică referitoare la înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții S.A.

În acest sens, doamna Radu a menționat că obiectivul principal al acestui Fond îl reprezintă susținerea dezvoltării economice a României prin investiții în sectoare competitive, care să antreneze un efect de multiplicare: „Prin crearea de noi instrumente de investiții, vor putea fi finanțate proiecte de investiții în domenii precum infrastructură, energie, agricultură sau sănătate”. Doamna deputat a adăugat că astfel se vor crea noi locuri de muncă în economia românească. De asemenea, Anișoara Radu a ținut să sublinieze că înființarea acestui Fond Suveran a fost agreat de instituțiile europene și internaționale, precum Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional, Organizația Europeană pentru Cooperare și Dezvoltare.
Doamna deputat a făcut o trecere în revistă a beneficiilor ce vor fi create odată cu înființarea Fondului pentru economia românească:
„1. Se vor crea surse de finanțare sustenabile pentru materializarea proiectelor din domenii economice diverse, în condiții de rentabilitate economică și sustenabilitate financiară;
2. Va avea rolul de atragere de fonduri private (bănci, fonduri de investiții, fonduri de pensii) prin care se vor finanța proiecte ce vor antrena un efect de multiplicare economică, atât pe verticală, cât și pe orizontală;
3. Va susține eforturile României de a obține statutul de piață emergentă pentru piața de capital autohtonă, prin creșterea lichidității;
4. Va crește gradul de absorbție a fondurilor europene nerambursabile prin participarea la cofinanțarea unor proiecte de investiții”.
Ca element de siguranță, doamna Radu a arătat că Fondul va avea o conducere eficientă cu autonomie decizională, fiind prevăzute în Actul constitutiv principii de guvernanță în conformitate cu Principiile de la Santiago, promovate de Forumul Internațional al Fondurilor Suverane de Investiții, care reprezintă cele mai bune practici în domeniu pentru fondurile de investiții.
Menționăm că Forumul Internațional al Fondurilor Suverane de Investiții reunește 32 de membri, printre care și statele cu cele mai mari Fonduri Suverane de Investiții din lume, precum: S.U.A, Emiratele Arabe Unite, China, Rusia, Quatar, Canada, Australia, Singapore, Koreea sau Turcia.
În încheiere, doamna deputat a subliniat că România trebuie să aibă o politică coerentă și orientată spre viitor, de consolidare a economiei naționale: „La un moment dat trebuie să alegem dacă dorim să facem parte din categoria statelor cu economii solide sau nu, iar crearea fondului reprezintă un pas important în sensul primei opțiuni.”
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 25 septembrie 2020, 11:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro