Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
anisoara.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Anișoara Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Anișoara Radu (Grupul parlamentar al PSD)
"Investește în tine" - oportunități de finanțare pentru dezvoltarea personală și profesională

Deputatul PSD Anișoara Radu a anunțat miercuri, 12 septembrie, că au fost elaborate normele de aplicare a Programului guvernamental "Investește în tine", prin care tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani pot lua credite cu dobândă zero de până la 40.000 de lei, iar persoanele cu vârste cuprinse între 26 și 55 de ani pot primi un credit de până la 35.000 de lei, dacă vor să se dezvolte personal și profesional, investind în educație, în cultură sau în sănătate.

"Programul vine în ajutorul tinerilor care doresc să investească în dezvoltarea personală și profesională și au nevoie de sprijin financiar. De asemenea, programul se dorește a fi un bun instrument pentru cetățenii care doresc sau sunt nevoiți să-și schimbe profesia, să se recalifice pentru că s-a schimbat arhitectura pieței muncii. Așadar, atât tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, cât și oamenii care fac parte din segmentul cuprins între 26-55 de ani au în această situație oportunitatea de a investi în viitorul lor. Valoarea maximă a finanțării garantate de stat este de 40.000 lei, în cazul beneficiarilor cu vârste între 16 ani și 26 de ani, respectiv 35.000 lei, pentru beneficiarii cu vârste între 26 ani și 55 ani. Creditele pot fi suplimentate cu 20.000 de lei pentru toți beneficiarii, dacă sunt angajați sau se angajează pe perioada derulării creditului. Beneficiarii programului trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate: să fie persoane fizice cu cetățenie română, cu domiciliul în România; să fie tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani împliniți și până la 26 de ani neîmpliniți la data solicitării creditului inclusiv și să fie cuprinși în sistemul de învățământ sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educației Naționale sau, după caz, de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.
Persoanele cu vârsta între 26 de ani împliniți și 55 de ani neîmpliniți la data solicitării creditului inclusiv trebuie să se afle într-o formă de pregătire profesională parte integrată a sistemului de învățământ sau efectuează cursuri de reconversie și/ sau specializare profesională, autorizate de Ministerul Educației Naționale și, după caz, de Ministerul Muncii și Justiției Sociale. De asemenea, în situația în care solicitantul nu este angajat, pentru a beneficia de credit trebuie să prezinte cel puțin un codebitor. Potrivit MFP, procentul de garantare a creditelor acordate prin Program este de 80%, exclusiv dobânzile și comisioanele aferente, iar plafonul total al garanțiilor de stat care pot fi emise pentru anul 2018 este de 600 de milioane de lei.
Bugetul total al subvențiilor de dobândă și al comisioanelor este de 5 milioane de lei, suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză”, a comunicat deputatul Anișoara Radu, membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 septembrie 2020, 19:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro