Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
anisoara.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Anișoara Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Anișoara Radu (Grupul parlamentar al PSD)
Măsuri de protecție socială adoptate de Guvern în cazul persoanelor disponibilizate din cauza virusului gripei porcine africane

Doamna deputat Anișoara Radu a susținut, miercuri, 7 noiembrie, o declarație politică referitoare la măsurile de protecție socială adoptate de Guvern pentru persoanele disponibilizate din cauza virusului gripei porcine africane.

În acest sens, doamna deputat a subliniat că virusul gripei porcine africane a afectat mai multe județe, printre care și județul Tulcea, unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană în peste 29 de localități.
Doamna Radu a apreciat modul rapid în care a acționat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: „Trebuie să recunosc că sunt mulțumită de modul în care a acționat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care sub conducerea domnului ministru Petre Daea, a adoptat modificări la ordonanța care prevedea acordarea de despăgubiri în astfel de situații, astfel încât procedura să fie simplificată, iar oamenii care și-au pierdut porcii să poată fi despăgubiți.”
Doamna deputat a menționat, de asemenea, că cei mai mari crescători de suine din județul Tulcea au fost nevoiți să-și închidă activitatea, iar acest lucru a dus la o criză socială pe fondul disponibilizărilor: „Totuși, primii doi operatori economici din Tulcea care se ocupau cu creșterea de porci și procesarea cărnii au fost nevoiți să-și închidă activitatea din cauza virusului, mă refer la Carniprod și PIGCOM.
Situația este dramatică mai ales pentru angajații acelor companii care s-au trezit brusc fără loc de muncă și cu foarte puține oportunități de angajare.
Această situație se reflectă și la nivelul altor județe afectate de virusul pestei porcine, unde mari operatori economici care se ocupau cu creșterea porcilor și-au închis activitatea și au trimis angajații în șomaj.”
Pe fondul acestei situații de criză socială, Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență nr.83/2018 privind acordarea unor măsuri de protecție socială persoanelor concediate din cadrul societăților din sectorul crescătorilor de suine a căror activitate a fost afectată de virusul pestei porcine africane.
„Prin această ordonanță, personele concediate vor beneficia de o compensație, neimpozabilă, în valoare de 500 de lei, care se acordă lunar, pe o perioadă de maximum 6 luni de la data încetării contractului individual de muncă, singura condiție fiind ca persoana concediată să aibă o vechime în muncă de minimum 6 luni. Această compensație se adaugă ajutorului de șomaj la care au dreptul legal persoanele concediate. Măsura adoptată ajută foarte mult angajații disponibilizați să treacă mai ușor peste această perioadă nefastă și le oferă timp pentru a-și găsi un alt loc de muncă.”, a declarat doamna deputat.
De asemenea, doamna Radu a spus că va susține adoptarea ordonanței în forma adoptată de Guvern și că, prin această măsură, Partidul Social Democrat a demonstrat, încă o dată, atenția pe care o acordă persoanelor aflate în situații dificile.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 25 septembrie 2020, 8:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro