Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
anisoara.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Anișoara Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Anișoara Radu (Grupul parlamentar al PSD)
Ordonanța de Urgență 114/2018
Doamna deputat Anișoara Radu a susținut o declarație politică referitoare la prevederile Ordonanței de Urgență nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

În acest sens, doamna deputat a menționat că prevederile Ordonanței de Urgență nr.114/2018 au fost pe larg dezbătute în media și de către unii oameni politici fără ca aceștia să le cunoască în totalitate.
Doamna Radu a declarat: „Există foarte multe persoane, mai ales din mediul politic, care au solicitat în mod repetat abrogarea Ordonanței de Urgență. În cazul unei abrogări, foarte multe aspecte cu privire la salarizarea în domeniul construcțiilor sau a modului de accizare a produselor din tutun și a bauturilor alcoolice sau a modului de impozitare al jocurilor de noroc ar rămâne suspendate. Practic ar exista un vid legislativ, ceea ce nu se poate susține.”
Doamna deputat a menționat că Ordonanța de Urgență conține măsuri foarte bune pentru muncitorii din construcții, al căror salariu minim a crescut de la 1 ianuarie la 3.000 de lei brut, iar pentru această sumă nu se datorează CASS care reprezintă 10% din salariul brut, nu se datorează impozit pe venit în valoare de 10%, iar salariații din acest domeniu sunt exceptați de la plata contribuției pentru pensia privată obligatorie, astfel încât impozitul care va fi datorat pentru pensii scade cu 3,75% de la 25% la 21,25%. De asemenea, angajatorul nu va mai plăti cota contribuției asiguratorie pentru muncă de 2,25%. Astfel, salariul minim net în domeniul construcțiilor este de la 1 ianuarie 2019 de 2.362,5 lei.
În plus, mai există prevederi cu privire la plata orelor suplimentare pentru angajații din sistemul de ordine publică și siguranță națională, cum sunt polițiștii sau angajații din sistemul penitenciar, sau prevederi cu privire la acordarea indemnizației de hrană, în valoare de 346 de lei lunar, și a voucherelor de vacanță pentru toți angajații din sistemul public, a mai declarat doamna Radu.
„Este evident, însă, că principala prevedere din ordonanță care a suscitat atât de multe controverse este cea referitoare la taxa pe activele financiare. Este vorba de o taxă progresivă de la 0,1 la maxim 0,5% și se aplică numai în cazul în care media trimestrială ROBOR depășește 2%. Această măsură a fost introdusă în mod special pentru a proteja românii cu credite în lei, având în vedere că ROBOR-ul a crescut foarte mult în ultima perioadă și astfel au crescut în mod semnificativ și ratele datorate de români băncilor”, a declarat doamna deputat.
În încheiere, doamna Anișoara Radu a declarat că cea mai bună soluție pentru rezolvarea diferendelor cu privire la taxa pe activele financiare va veni în urma unui dialog sincer și productiv între Ministerul Finanțelor Publice și Banca Națională a României: „În ultima perioadă au avut loc întâlniri între reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României pentru a identifica cea mai bună soluție pentru calculul ratei ROBOR. Sunt convinsă că în urma acestor întâlniri și a celor care urmează să aibă loc va fi adoptată cea mai bună măsură pentru protejarea românilor care au credite la bănci. În acest sens, subliniez că domnul ministru Teodorovici a declarat că este dispus să modifice prevederile cu privire la taxa pe activele financiare din ordonanță, dacă există suficiente argumente”.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 25 septembrie 2020, 10:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro