Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
anisoara.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Anișoara Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Anișoara Radu (Grupul parlamentar al PASD)
Măsuri adoptate de Guvernul PSD

Deputatul PSD Anișoara Radu a susținut marți, 7 mai, o declarație politică pe tema măsurilor adoptate de Executivul social-democrat.

“Luna aceasta ne aflăm în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, care vor avea loc pe 26 mai. Am observat că retorica partidelor din Opoziție nu se bazează aproape deloc pe proiecte europene, pe idei și politici la nivelul Uniunii Europene care să aducă un plus atât românilor, cât și proiectului european. Este trist că aceste partide, care se consideră europene, se axează pe o campanie negativă, o campanie care are în centrul ei ideea „tot ce a făcut Guvernul PSD este rău și trebuie să ne votați pe noi pentru a schimba aceste lucruri”. Sigur, alegerile europarlamentare nu au drept scop modificarea configurației politice din Parlamentul României sau schimbarea Guvernului, dar pare mult mai ușor să faci o astfel de campanie.
Având în vedere acest tip de campanie și mergând pe ideea Opoziției conform căreia tot ce a făcut Guvernul PSD trebuie modificat, m-am gândit să fac o mică trecere în revistă a măsurilor adoptate de PSD și care se doresc a fi schimbate.
Unele măsuri sunt de stânga, altele sunt de dreapta, dar toate au avut în centrul lor dorința de a îmbunătăți viața românilor, respectiv:
1.Adoptarea Legii-cadru a salarizării, care a dus la creșterea exponențială a salariilor pentru medici, pentru asistenții medicali. Există un număr semnificativ de medici care s-au întors din Europa pentru a profesa în România, o mișcare de neînchipuit acum câțiva ani. De asemenea, au crescut în mod semnificativ salariile din învățământ, o creștere importantă pentru atragerea unor profesori de bună calitate într-un sistem de care depinde viitorul României. Nu în ultimul rând, au existat și vor mai exista creșteri în zona administrației publice, mai ales în cazul funcționarilor cu salarii foarte mici. Conform Opoziției, această lege ar trebui abrogată și să se revină la situația dinainte, cu salarii mici pentru medici, foarte mici pentru profesori și, uneori, ridicole pentru unii funcționari publici.
2.Mărirea punctului de pensie la 1.100 de lei de la 871,7 lei, o creștere de peste 25%, coroborată cu creșterea pensiei minime la un cuantum de 704 lei. În această privință, partidele de Opoziție au două lozinci care se contrazic între ele. Pe de o parte, susțin că punctul de pensie trebuia mărit mai devreme, iar pe de altă parte că Guvernul nu are bani pentru plata pensiilor. Ambele lozinci sunt eronate sau greșite în mod intenționat, creșterea punctului de pensie depinde și de capacitatea Guvernului și a economiei de a susține această mărire, iar Guvernul are în mod clar bani pentru creșterile adoptate.
3.Trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat a avut drept efect o creștere a colectării la bugetul de stat, dar nu acest lucru este important. Important este că prin trecerea contribuțiilor nu a crescut povara fiscală pentru angajatori și că mult mai mulți angajați au plătite contribuțiile atât la pensie, cât și la sănătate. Pe viitor aceste măsuri se vor regăsi în bunăstarea românilor și într-o pensie mai bună. Conform Opoziției, trebuie revenit la sistemul anterior, pentru că afectează angajatorii. Evident că angajatorii nu pot fi afectați de o măsură economică care îi ajută să aibă costuri mai scăzute.
4.Asigurarea plății unor contribuții la nivelul salariului minim, în cazul angajaților cu contract part-time, care nu au alte venituri și care nu sunt pensionari sau studenți. Este clar că o parte dintre angajatori exploatau această lacună din legislație pentru a plăti contribuții mai mici pentru angajații lor. După adoptarea măsurii, peste 800.000 de contracte au fost modificate în contracte full time. Conform Opoziției, aceasta este o măsură antieconomică, care trebuie eliminată imediat. Evident, angajații sunt avantajați pentru că au o protecție superioară, inclusiv în ceea ce privește plata contribuțiilor sociale.
Spațiul limitat nu îmi permite să menționez toate măsurile luate de Guvernul PSD, dar consider că este foarte important ca pe 26 mai să iasă cât mai multă lume la vot și să voteze în cunoștiință de cauză”, a declarat deputatul Anișoara Radu.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 septembrie 2020, 19:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro