Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
anisoara.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Anișoara Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Anișoara Radu (Grupul parlamentar al PSD)
Necesitatea modificării Legii dialogului social

„Prezenta propunere legislativă reglementează disfuncționalitățile constatate în ceea ce privește organizarea și funcționarea organizațiilor sindicale și patronale, precum și în ceea ce privește desfășurarea dialogului social tripartit instituționalizat, precum și instituirea unei proceduri clare privind declanșarea, soluționarea și monitorizarea conflictelor colective de muncă și a grevelor.

Reamintesc faptul că, în anul 2015, a existat un larg consens în interiorul clasei politice românești în privința scăderii numărului de membri fondatori necesari pentru înființarea unui partid politic. Astfel că, partidele politice au decis că sunt suficienți 3 membri fondatori. Rațiunea acestor modificări este de a ridica gradul de asociativitate sindicală și, astfel, de a fi apărate cât mai bine drepturile și interesele economice și sociale ale salariaților”, a declarat miercuri, 5 iunie, deputatul Radu Anișoara, membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților, referindu-se la proiectul privind modificarea Legii dialogului social.
„Această modificare legislativă este justificată, în fapt, de abuzurile și presiunile la care sunt supuși salariații în diverse companii. Celor care sunt hărțuiți, discriminați, concediați abuziv și care lucrează în condiții inumane, care nu sunt sub protecția legilor și a drepturilor constituționale, legiuitorul le oferă, iată, pârghii adecvate pentru a-și putea crea instrumentele necesare apărării.
Conform datelor Organizației Internaționale a Sindicatelor, România este singurul stat membru al Uniunii Europene în care au loc încălcări sistematice ale drepturilor salariaților.
Considerăm că scăderea numărului necesar de membri fondatori pentru a organiza mai ușor, mai simplu, un sindicat este unul din instrumentele necesare pentru creșterea capacității angajaților de a-și apăra drepturile la locul de muncă și de a preveni abuzuri și încălcări viitoare. De altfel, la dezbateri sunt prezenți și unii dintre liderii confederațiilor sindicale din România”, a mai spus deputatul tulcean.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 septembrie 2020, 19:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro