Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
anisoara.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Anișoara Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Anișoara Radu (Grupul parlamentar al PSD)
Populația săracă – prima victimă a măsurilor Guvernului Iohannis/Orban

În ultima ședință de Guvern condusă de doamna Viorica Dăncilă a fost citită, în primă lectură, Hotărârea de Guvern prin care se propunea creșterea salariului minim la 2.262 lei pentru angajații fără studii superioare și 2.620 de lei pentru persoanele cu studii superioare. Practic, se propunea creșterea salariului minim net cu 100 de lei pentru persoanele fără studii superioare și cu 150 de lei pentru persoanele cu studii superioare de la 1 ianuarie.

Prima măsură luată de Guvernul Iohannis/Orban a fost blocarea creșterii salariului minim în România, o decizie care afectează în mod direct peste 2 milioane de români, reprezentând peste 60% din angajații din România.
Mai mult, actualul Guvern va elimina așa-numita supraimpozitare pentru contractele part-time. În fapt, măsura a avut rolul de a proteja drepturile a peste 800.000 de persoane. Practic erau exceptate de la supraimpozitare contractele part-time pentru persoanele sub 26 de ani care se aflau într-o formă de învățământ, pentru ucenicii de până în 18 ani, pentru persoanele cu dizabilități, pentru pensionari și pentru situația în care persoanele angajate obțineau venituri cumulate la nivelul salariului minim brut pe țară. În acest fel, 800.000 de contracte au ieșit din economia gri și au fost înregistrate drept contracte full-time. Măsura avea rolul de a ajuta angajații cu astfel de contracte să beneficieze în viitor de o pensie decentă și de alte drepturi corelative, dreptul la șomaj sau asigurări de sănătate mai bune. Măsura de eliminare a supraimpozitării contractelor part-time va readuce aceste categorii de persoane în situația vulnerabilă anterioară, iar în viitor nu vor avea dreptul la o pensie decentă, vor primi pensia minimă garantată.
De asemenea, actualul Guvern pregătește deja măsuri de austeritate, inclusiv prin înghețarea salariilor și a pensiilor, corelate cu disponibilizări masive din anumite instituții.
În acest sens, doamna Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat că deficitul la bugetul de pensii pentru anul 2019 va fi de 2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă un dezastru. Îndrăznesc să-i reamintesc doamnei Alexandru că în perioada Guvernului Cioloș, guvern în care a fost ministru, deficitul la bugetul de pensii a fost de 15 miliarde de lei, iar PSD a mărit pensiile și a micșorat deficitul când a preluat guvernarea.
Nu în ultimul rând, actualul Guvern a decis eliminarea prețurilor reglementate pentru energie și gaz, ceea ce va duce la o creștere cu 25% pentru aceste utilități. Mai grav este că au anulat subvențiile și pentru categoriile vulnerabile, condamnând astfel sute de mii de persoane să aleagă între a cumpăra medicamente sau a se încălzi la iarnă.
În final voi face un scurt sumar al măsurilor adoptate sau anunțate de actualul Guvern:
1. Anularea creșterii salariului minim, măsură care afectează peste 2 milioane de persoane;
2. Anularea așa-zisei supraimpozitări a contractelor part-time, care va afecta drepturile a peste 800.000 de persoane;
3. Înghețarea creșterii salariilor și pensiilor, corelată cu disponibilizări masive;
4. Anularea subvenției la gaze și electricitate, inclusiv pentru categoriile vulnerabile.
Stimați concetățeni, pe 24 noiembrie votați cu inima!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 septembrie 2020, 20:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro