Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
anisoara.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Anișoara Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Anișoara Radu (Grupul parlamentar al PSD)
Guvernul Iohannis/Orban a început tăierile

De săptămâna trecută Guvernul Iohannis/Orban a început tăierile, dar nu de taxe sau impozite, ci de angajați. După ce au reușit contraperformanța să taie fiananțările pentru proiectele aflate în derulare, prin restructurarea guvernului și comasarea ministerelor, dublată de demiterea tuturor celor cu funcții de conducere, acum au început și disponibilizările masive.

Este inacceptabil să blochezi plata burselor pentru etnicii români din Ucraina, care învață în limba română, sau să blochezi plățile pentru proiectele aprobate spre finanțare pentru românii din afara granițelor, dar acestea sunt primele efecte ale unei reorganizări fără cap și o dovadă în plus a importanței pe care o acordă actualii guvernanți diasporei.
Revenind, însă, avem prima dovadă palpabilă că actualul Guvern va disponibiliza un număr mare de angajați.
A apărut în dezbatere publică Hotărârea de Guvern care prevede modul de reorganizare prin comasare al Ministerului Economiei, Ministerului Energiei, Ministerului Turismului și Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Toate cele patru ministere aveau în organigramă un număr total de 1.806 angajați, exclusiv demnitari și cabinetele acestora. Conform HG-ului pus în dezbatere publică, noul minister, denumit Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, va avea un număr total de angajați de 1.146 plus 49 de posturi pentru demnitari și cabinetele acestora.
Practic, în prag de iarnă, așa ca înainte de sărbători, Guvernul Iohannis/Orban disponibilizează 660 de persoane.
Sigur, mai apar câteva probleme de ordin practic, respectiv cum vor fi acești angajați disponibilizați, având în vedere că majoritatea au obținut locurile prin concurs, cei mai mulți cu mult înaintea Guvernării PSD?
E o întrebare extrem de serioasă pentru actualul ministru al Economiei, domnul Virgil Popescu: care vor fi criteriile prin care 660 de angajați prin concurs vor fi trimiși acasă? Va fi un concurs pentru toți angajații și cei mai buni vor rămâne sau se va tăia din pix?
Orice variantă vor aplica, oamenii vor contesta concursurile sau pur și simplu vor da în judecată Guvernul și vor câștiga, exact cum s-a întâmplat și în timpul Guvernului Băsescu/Boc.
Presupun că la aceste întrebări importante chiar nu se sinchisesc să răspundă domnii de la guvernare. Chiar dacă angajații disponibilizați vor câștiga procesele, acest lucru se va întâmpla peste un an sau doi, iar atunci poate nu vor mai fi ei la guvernare.
Până vom afla răspunsul la felul în care vor să facă restructurarea în sistemul administrației publice centrale, rămâne un adevăr negat de PNL înainte de preluarea guvernării; urmează concedieri masive, a început sezonul tăierilor, primul lot de 660 se pregătește deja să plece acasă.
Mai avem, însă, o șansă la vot ca să schimbăm ceva. Nu o ratați, votați cu inima!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 septembrie 2020, 19:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro