Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
anisoara.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Anișoara Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Anișoara Radu (Grupul parlamentar al PSD)
Guvernul Iohannis/Orban afectează mediul privat

Guvernul Iohannis/Orban a tăiat, în mod tacit, scheme de ajutor pentru firmele private. În 2018, Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență nr.60/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul forței de muncă, prin care angajatorii primesc subvenții de la stat dacă angajează anumite categorii de persoane, în vederea stimulării ocupării forței de muncă.

Se acordau subvenții pentru angajarea următoarelor categorii de persoane: tineri absolvenți; ucenici pe perioada uceniciei sau a stagiaturii; șomerii de peste 45 de ani; șomeri care sunt unici susținători ai familiilor monoparentale; șomeri de lungă durată; șomeri care în termen de 5 ani de la angajare îndeplinesc condițiile pentru pensia anticipată parțială/limită de vârstă; tineri cu risc de marginalizare socială (de exemplu, cei cu dizabilități sau cei care provin din sistemul de protecție a copiilor).
Schema de ajutor de stat viza atât reducerea deficitului de forță de muncă de pe piața din România, cât și rezolvarea problemei sociale a găsirii unui loc de muncă pentru categoriile sociale cele mai vulnerabile. Modificările au fost primite cu entuziasm de firmele private, care au încheiat mai multe convenții de acest fel.
Din păcate, de la instalarea guvernului Orban, respectiv din noiembrie 2019, angajatorii nu au mai primit subvenția de la stat, deși ordonanța este în vigoare. De asemenea, angajații și angajatorii sunt plimbați de la o instituție la alta fără să primească un răspuns clar referitor la problema semnalată.
Subliniez că de la începutul acestui an firmelor private nu li s-a mai încheiat nicio convenție de acest tip, invocându-se lipsa bugetului.
Este cu atât mai ciudată situația, având în vedere că, declarativ, ex-guvernul așa-zis liberal Orban menționează că adoptă măsuri pentru stimularea antreprenoriatului prin implementarea de politici publice liberale.
Voi adresa o întrebare ministrului interimar al muncii pentru clarificarea situației și rezolvarea problemei.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 septembrie 2020, 19:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro