Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
anisoara.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Anișoara Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Anișoara Radu (Grupul parlamentar al PSD)
Ministrul Finanțelor ne aburește cu niște măsuri care avantajează băncile și împovărează debitorii

După perdeaua de fum a ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, aruncată cu nonșalanță și oarecare teamă (așa după cum am văzut vineri seara) oamenii au început să transmită mesaje de îngrijorare și nemulțumire și să ne întrebe dacă noi, social- democrații, avem de gând să facem ceva.

^

Da, această Ordonață făcută pe genunchi vine cu noi beneficii pentru bănci și cu tot mai multe și grele biruri pentru cetățenii care nici nu știu ce vor face peste câteva luni în care, de altfel, nimeni nu știe ce se va întâmpla. Noi solicităm băncilor un lucru simplu care nu le-ar aduce prejudicii, și anume, să se prelungească pur și simplu termenul de creditare cu 6-9 luni fără dobânzi la dobânzi.
Nu de restructurări complicate au acum oamenii nevoie, ci de amânări pur și simplu, pentru că situația specială în care ne aflăm cu toții o cere.
Restructurările, dobânda la dobândă, pot aduce oamenii în pragul falimentului. Așa cum am mai văzut exemple în care, după 10 ani de plată, împrumutatul a ajuns să aibă soldul mai mare decât la începutul creditului.
Asociațiile reprezentative ale consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare, împreună cu avocații specializați în protecția drepturilor consumatorilor, dezaprobă cu fermitate actul normativ adoptat de către Guvern, în forma publicată, confirmată de declarațiile ministrului Finanțelor publice care a promis niște norme de aplicare…în scurt timp (?!)
Repet și spun că Ordonanța de Urgență sprijină mai degrabă sistemul financiar-bancar în timp ce oamenilor și firmelor le face deservicii enorme care nu pot fi numite ajutoare, ci dimpotrivă.
De exemplu, împrumutații care înregistrează întârzieri la plata ratelor, anterior declarării stării de urgență în contextul pandemiei de coronavirus, nu sunt eligibili pentru a obține suspendarea ratelor. Așadar, un debitor care nu făcea față ratei lunare într-un context economic normal, trebuie, în viziunea Guvernului, să fie capabil să își achite rata lunară într-un context economic extrem de dificil, în care vorbim despre milioane de șomeri. O utopie, în fapt.
Dacă analizăm pe îndelete, vedem că, de fapt, Guvernul împovărează debitorii prin capitalizarea dobânzilor din perioada suspendării plății ratelor, în interesul sistemului financiar-bancar, fapt nepermis de legislația în vigoare. Pe înțelesul tuturor, băncile și instituțiile financiar-nebancare vor aplica dobândă la dobândă așa după cum au înțeles toții analiștii specializați în finanțe-bănci.
Mai mult, statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, cu bani de la bugetul de stat, alimentat de contribuabili, garantează dobânda capitalizată aferentă creditelor ipotecare în proporție de 100% pentru sistemul financiar-bancar. Așadar, consumatorul din România (în calitate de împrumutat și contribuabil) este văduvit direct și indirect de anumite sume de bani, în beneficiul sistemului financiar-bancar.
Ceea ce pot să vă garantez în calitate de deputat social-democrat și membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci este faptul că atunci când această Ordonanță va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaților pentru aprobare, noi vom veni cu amendamentele pe care le așteaptă cetățenii și firmele, și că nu vom vota această inepție.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 25 septembrie 2020, 10:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro