Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
anisoara.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Anișoara Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Anișoara Radu (Grupul parlamentar al PSD)
Programul IMM INVEST promite credite garantate de stat. Ghinion. Băncile nu au nici proceduri, nici protocoale finalizate cu statul

Guvernul Iohannis-Orban a tot promis măsuri liberale (ferme!) de susținere a economiei românești, mai ales în contextul pandemiei SARS-COV-2.

În acest sens, au promis că vor adopta diferite programe de susținere a companiilor afectate de criză, programe dedicate mai ales întreprinderilor mici și mijlocii. Și a apărut IMM INVEST (!), un program pe care mulți antreprenori l-au așteptat cu interes pentru că sperau să-și salveze companiile accesând credite garantate de stat.
Desigur, pentru a fi eligibile, IMM-urile trebuie să îndeplinească o serie de criterii și să se înregistreze pe un portal dezvoltat de Ministerul Economiei cu declarația privind încadrarea întreprinderii în categoria IMM-uri.
Inițial, portalul anunțat cu mare tam-tam s-a dovedit a fi nefuncțional, dar imediat a fost identificat și vinovatul de serviciu: site-ul nu a funcționat din cauza PSD, redau declarația domnului ministru Cîțu: „Probabil aceleași personaje care aruncă cu noroi în tot ceea ce face Guvernul, au atacat site-ul IMM INVEST. Nici eu și nici românii onești, care au acum nevoie de aceste resurse, nu ne așteptam la o asemenea ticăloșie”. Evident, nu putea fi vorba de incompetența lor, așa ceva era/este exclus(!).
Într-un final au reușit să facă portalul funcțional, iar investitorii au putut să se înregistreze, până în acest moment fiind înregistrați peste 37.000 de solicitanți, cu speranța că-și vor salva afacerile.
Dar, ghinion (!), după cum au aflat antreprenorii, în acest moment nu pot accesa niciun fel de credit. În cazul IMM INVEST nicio bancă nu a semnat vreo convenție cu statul, iar procedurile nu sunt finalizate.
Unul dintre mulții potențiali beneficiari ai programului invocat cu emfază de Guvernul Orban a primit următorul răspuns incredibil de la bancă: „mai la vară…ce atâta grabă”.  “Nu avem protocol încheiat cu Guvernul, nu avem proceduri de implementare”. La vară, așa cum după cum spun operatorii de credite, vor avea proceduri, vor avea protocol, sigur, nu vor mai avea disponibilități, pentru că trebuie să-l împrumute pe domnul Cîțu, dar va urma o altă încercare, nu-i așa, mai bine implementată pentru antreprenorii care vor ma rezista până atunci.
Se vede treaba că toate discursurile publice prin care PNL a promis măsuri de susținere a economiei românești sunt doar praf în ochii românilor, fraze umflate cu potențiale realizări dacă respectivul om de afaceri se descurcă cu banca, cu angajații, cu chiria, dacă se descurcă, în general. În fapt, Guvernul liberal Orban nu a luat măsurile necesare pentru operaționalizarea programelor.
Pare, însă, că programul a avut totuși și efecte benefice, numai că doar pentru PNL și în anumite “condiții”. Mă refer aici la acuzele publice ale unor jurnaliști, care au declarat că au fost demiși de la televiziunea la care lucrau, după ce aceasta a aplicat pentru programul menționat și atunci, mă întreb retoric așa ar trebui să funționeze? Ce ar trebui să facă celelalte firme să aibă succes după ce aplică?
Un lucru este însă cert, IMM INVEST reprezintă o bătaie de joc la adresa miilor de antreprenori care se luptă pentru a salva zeci de mii de locuri de muncă și propriile afaceri.
Dacă tot vorbim de bani, vreau să adresez o întrebare și doamnei ministru Violeta Alexandru, de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale:
Stimată doamnă, vă ajung 979 de lei pentru o lună de zile să vă cumpărați mâncare, să plătiți chiria sau creditul, să asigurați și alte nevoi ale copiilor care stau izolați în casă? Aștept public răspunsul dumneavoastră, doamna ministru.
Menționez doar că PNL a contestat toate legile adoptate de Parlament pentru susținerea oamenilor și firmelor afectate de COVID19.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 septembrie 2020, 18:46
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro