Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
anisoara.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Anișoara Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Anișoara Radu (Grupul parlamentar al PSD)
Ludovic cel rupt de economie

Premierul României, Ludovic Orban, pare total rupt de realitățile economice, efectiv nici nu înțelege, nici nu știe să-și gestioneze propriile proiecte. Mai mult, pare și bipolar sau cel puțin amnezic, exemplul cel mai clar fiind al Fondului Suveran de Investiții, o idee promovată de PSD încă din 2019.

La începutul ședinței de Guvern din decembrie 2019, Ludovic Orban declara următoarele: „Chiar m-au întrebat la Asociația Municipiilor ce avem de gând cu Fondul de Dezvoltare și Investiții. Răspunsul meu a fost foarte clar, trebuie desființat. Asta este o șmecherie electoralistă în care li s-a dat iluzia unor primari că pot să realizeze niște proiecte de investiții fără să existe prevederi bugetare, fără să existe banii necesari pentru susținerea acestor obiective de investiții în buget. Deci Fondul de Dezvoltare și Investiții trebuie desființat."
Bun, deci înființarea unui Fond Suveran de Investiții era considerată „o șmecherie electoralistă”, în consecință, trebuia să fie desființat. La nici câteva luni după desființarea lui, în mai 2020, tot domnul Orban declara următoarele: „Avem un model care a funcționat foarte bine, este fondul de investiții dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare inițială de la stat, a fost listat pe bursă și a permis, practic, achiziția de acțiuni la fondul de investiții de către sectorul privat. Acest instrument îl gândim ca un instrument de dezvoltare a anumitor domenii de activitate - pentru că la fel au făcut și polonezii, fondul l-au împărțit în mai multe zone - agricultură, de exemplu, pentru a susține dezvoltarea în anumite domenii în care noi considerăm că putem să fim competitivi, în care avem potențial de dezvoltare și în care companiile pot fi susținute în proiectele de investiții".
Deci, cum e domnul Orban, când îl propunea PSD era o idee proastă, acum e o idee foarte bună pentru economie, că e susținută de PNL? De asemenea, tot în emisiunea de luni seara de la Digi 24, domnul prim-ministru declara: „Vom face un Fond de Investiții, pentru a ajuta anumite companii...”. Domnule prim-ministru, vă întreb, aveți deja lista de companii făcută sau v-a fost făcută? Mă rog, eu credeam că ar trebui să fie susținute toate companiile, nu doar „anumite” companii.
În plus, domnul Orban a declarat că va face o schemă de ajutor pentru marile companii, adică pentru bănci. Îl informez pe domnul Orban că băncile din România au avut în primele 3 luni ale acestui an un profit de 1,6 miliarde de lei. Mai mult, reducerea dobânzii cheie de către Banca Națională a României a ajutat la eliberarea de lichiditate în piață. Practic, băncile nu au nevoie de lichiditate, mai degrabă de garantarea de către stat a dobânzii la creditele pe care le vor acorda firmelor din România. În acest sens, am observat că domnul prim-ministru habar nu are care sunt sumele aprobate pentru programele pe care le gestionează. De exemplu, referitor la IMM Invest, domnul Orban a declarat că plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde de lei. Îl informez pe această cale, că la inițiativa mea a fost adoptat de către Parlament un amendament prin care plafonul maxim de garantare a fost majorat la 30 de miliarde de lei.
Cu un premier incoerent, care își schimbă viziunea economică după cum bate vântul, care nu își cunoaște propriile programe, nu pot să îmi fac mari speranțe cu privire la gestionarea în mod responsabil a economiei românești, mai ales în perioadă de criză.
Prin declarațiile făcute, Ludovic Orban demonstrează că este total rupt de economia reală și de nevoile mediului de afaceri din România.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 septembrie 2020, 18:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro