Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
anisoara.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Anișoara Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Anișoara Radu (Grupul parlamentar al PSD)
PSD supraimpozitează pensiile speciale

Miercuri, 17 iunie, Camera Deputaților a adoptat aproape în unanimitate supraimpozitarea pensiilor speciale și a celor de serviciu. Un singur deputat, Dorel Căprar, a votat împotrivă.

Textul legii prevede supraimpozitarea cu 85% a pensiilor speciale și de serviciu care depăseșc 7.000 de lei, în cazul în care cuntumul pensiei cuvenit pe baza contributivității este sub această sumă.
În primul rând, trebuie să înțelegem că în toate statele Uniunii Europene există categorii de angajați care beneficiază de pensii de serviciu. În această categorie sunt pensiile magistraților și ale personalului asimilat acestora, precum și pensiile militarilor, dar și altele.
Din acest punct de vedere, pensiile speciale și cele de serviciu nu pot fi desființate, ar fi anormal.
Tot din această cauză, referitor strict la pensiile de serviciu ale militarilor, domnul Dorel Căprar a votat împotrivă.
Desigur, beneficiind de anumite portițe legale, unii au obținut pensii de serviciu mai mari decât indemnizațiile aflate în plată pentru persoanele active, angajate pe aceleași poziții. Evident că nu putem accepta un asemenea principiu.
În acest sens, colegul meu, domnul senator Liviu Pop, a propus supraimpozitarea pensiilor speciale și de serviciu, proiect care a și trecut miercuri de Camera Deputaților.
Subliniez, pentru toți marii politicieni care se bat cu pumnul în piept că ei au anulat pensiile speciale, că PSD a propus această lege. Practic, din inițiativa PSD vor fi supraimpozitate pensiile speciale și cele de serviciu.
De asemenea, legea care a trecut prin Parlament miercuri aduce și un echilibru între pensiile bazate pe contributivitate și cele speciale și de serviciu, eliminând discrepanțele enorme între cele două categorii de pensionari. Legea, din acest punct de vedere, ține cont de principiul echității sociale.
Spre exemplu, cea mai mare pensie în plată în acest moment din România este de aproximativ 77.000 de lei, din care se reduce impozitul de 7.500 de lei, pactic pensia netă fiind în cuantum de 69.500 de lei. După aplicarea formulei de supraimpozitare, pensia netă va fi de 17.000 de lei, impozitul aplicat fiind de 60.000 de lei.
Trebuie menționat, însă, că legea adoptată nu rezolvă toate inechitățile din sistem, există încă probleme care vor trebui rezolvate ulterior.
Mai mult, am observat că în spațiul public au apărut anumiți juriști care indică posibile vicii de neconstituționalitate, iar ICCJ urmează să decidă joi dacă va ridica o obiecție de neconstituționalitate asupra textului legislativ. Nu mă pot pronunța asupra acestor aspecte, vom aștepta decizia Curții Constituționale, dacă va fi cazul.
Ceea ce pot promite românilor este că PSD va lupta până la capăt pentru rezolvarea inechităților din sistemul de pensii.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 septembrie 2020, 19:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro