Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
anisoara.radu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Anișoara Radu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Anișoara Radu (Grupul parlamentar al PSD)
Domnule Cîțu, dați-le banii copiilor! Curtea Constituțională a hotărât în unanimitate că legea noastră, de dublare a alocațiilor, trebuie aplicată

Curtea Constituțională a respins sesizarea înaintată de Guvern privind legea care obligă Executivul să pună în aplicare dublarea alocațiilor.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituțională în raport cu criticile formulate”, a decis Curtea Constituțională a României.
Așa cum era de așteptat, Guvernul PNL „Nu avem bani pentru copii și vârstnici” a atacat la Curtea Constituțională legea pe motiv că nu sunt precizate sursele de finanțare chiar dacă noi le-am indicat și sursele de finanțare și ne-am oferit să-i ajutăm să înțeleagă dacă nu știu cum se întâmplă cu legile adoptate în Parlament și, mai mult, promulgate de președintele Iohannis care nu a riscat oprobiul public (!).
Reamintesc faptul că, la începutul lunii iunie, Camera Deputaților a respins Ordonanța de urgență a Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocațiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată cu 209 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și 98 de abțineri.
Reiterez, de asemenea, faptul că președintele Iohannis a promulgat, pe 14 ianuarie 2020, legea ce prevedea dublarea alocației de stat pentru copii, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap, ulterior, termenul de intrare în vigoare fiind modificat de Guvern prin OUG pentru 1 august.
Premierul PNL continuă să susțină însă că România nu își permite nici măcar dublarea alocațiilor pentru copii, care ar presupune un efort bugetar de 7 miliarde de lei, ce să mai vorbim despre aplicarea Legii pensiilor adoptată de guvernarea PSD prin care, începând cu data de 1 septembrie, pensionariilor ar trebui să le crească pensiile cu 40% (!).
Și totuși, CCR a decis că este constituțională Legea care respinge Ordonanța Guvernului prin care dublarea alocațiilor era amânată până la 1 august. Așadar, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Aproape 3,66 de milioane de copii au primit alocație de stat în aprilie, arată datele centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. În total, alocațiile plătite copiilor în aprilie au costat peste 632 de milioane de lei, potrivit datelor oficiale. Credeți că este o sumă mare în condițiile în care ministrul Cîțu se împrumută „fără număr”, fără să explice sub nici o formă ce face cu banii?!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 25 septembrie 2020, 10:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro