Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.radusurugiu.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Iulian-Radu Surugiu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Radu Surugiu (Grup PNL)
Un semnal de alarmă asupra emiterii OUG nr 8/2014

USL a câștigat multe procente pe 9 decembrie 2012 cu sloganul „Dreptate până la capăt”. Constat însă cu regret că după încetarea existenței USL, partea din fosta alianță rămasă la guvernare a uitat de acest slogan. Și nu doar atât.

A început să recurgă la nedreptăți împotriva cetățeanului. La foarte scurt timp după ce a preluat ca interimar portofoliul de la „Finanțe”, premierul Victor Ponta a emis Ordonanța de urgență nr.8/2014. Articolul XV al Ordonanței sună astfel : “Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată, precum și alte sume stabilite de instanțele judecătorești, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora”
Deși în aparență instituie o măsură reparatorie pentru o categorie de cetățeni (mă refer la cetățenii care au plătit taxa de poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante de la autovehicule), în realitate, supune respectiva categorie de cetățeni unei măsuri reparatorii tardive, ineficiente, inechitabile și discriminatorii prin prisma relației stat – cetățean.
Articolul XV al OUG nr8/2014, prin conținutul său, este îndreptat împotriva cetățeanului care face parte din categoria mai sus enunțată. Astfel, respectivul cetățean a avut de suferit într-o primă fază din cauza unei legi greșite și/sau abuzive. Respectivul cetățean se adresează justiției, instanța solicită clarificări la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar verdictul este clar: taxa contravine articolului 110 al Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene.
Ce face guvernul PSD-PC-UNPR (la data emiterii ordonanței, UDMR nu era cooptat la guvernare)... Emite o ordonanță prin care cetățenii care și-au câștigat dreptatea în justiție primesc înapoi sumele plătite statului, dar eșalonat pe timp de 5 ani.
Aici suntem în fața unei discriminări. Când un cetățean rămâne dator la stat, inclusiv din motive ce nu țin de voința lui, plătește penalități și/sau este executat silit. Când statul devine dator cetățeanului, din vina exclusivă a statului, nu se mai percep penalități. Mai mult statul devine intenționat dator cetățeanului.
Suntem în fața unui dublu abuz: unul făcut de guvernul Boc 2, prin legea prin care a instituit taxa și al doilea făcut de guvernul PSD-PC-UNPR și continuat de cabinetul Ponta 3, care nu returnează imediat și integral suma datorată cetățeanului. Un cetățean care nu are nicio vină și care s-a supus unei legi eronate și abuzive.
Numai că guvernul Ponta nu doar că instituie prin OUG nr.8/2014 o reparație abuzivă și tardivă dar condiționează returnarea sumelor plătite abuziv de cetățean de decizii ale instanțelor care vor fi date până la 31 decembrie 2015. Deci, după ce că îi eșalonează 5 ani restituirea banilor, guvernul îl mai trimite pe păgubit să mai piardă timp și în sala de judecată.
Suntem în fața unui nou abuz și a unei uriașe erori făcute de guvernul Ponta III. Practic, prin această ordonanță, cetățeanul care a fost victima unui abuz este obligat să parcurgă un proces care durează cel puțin un an de zile, apoi să solicite restituirea sumelor și să astepte eșalonarea pe 5 ani de zile.
Premierul Ponta oare nu s-a gândit că pot exista și cetățeni care din diferite motive nu pot ajunge în instanță? Acești cetățeni nu vor primi niciun leu înapoi. Oare nu s-a gândit juristul Victor Ponta că prin trimiterea cetățenilor păgubiți în sălile de judecată, instanțele specializate vor fi super aglomerate? Și că s-ar putea înregistra și decizii ale instanțelor care să depășească termenul limită de 31 decembrie 2015? Deci alți eventuali păgubiți care nu își vor obține înapoi drepturile.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 24 mai 2022, 2:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro