Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Neviser Zaharcu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


prmit de la doamna deputat Neviser Zaharcu (Grup PSD)
Garda de Mediu a aplicat Avertisment scris pentru depozitările răzlețe de deșeuri vegetale identificate pe amplasamentul fostei rampe de deșeuri din Frecăței

Deputatul PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu, a primit răspuns la interpelarea adresată doamnei ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Leocadia Gavrilescu, pe tema mutării gropii de gunoi din comuna Frecăței.

„Vă supun atenției problema ridicată de doamna Elena Viorica Gherasim, din comuna Frecăței, județul Tulcea. Aceasta vă solicită, în numele locuitorilor din așezarea menționată, mutarea gropii de gunoi din comună, deoarece funcționarea acesteia în imediata apropiere a caselor sătenilor a condus la numeroase probleme, inclusiv la intoxicarea localnicilor cu mirosul pestilențial și fumul degajat în zonă. „Am anunțat de nenumărate ori conducerea Primăriei, dar nu s-au luat masuri. Drept dovadă, și la această oră focul arde și nimeni nu ia măsuri. Vă rog să faceți ceea ce trebuie pentru mutarea amplasamentului gropii de gunoi din comuna Frecăței”, susține Elena Viorica Gherasim, în documentul adresat dvs., prin intermediul audiențelor mele parlamentare. Având în vedere cele relatate, vă întreb cu respect doamnă ministru ce răspuns îi dați petentei și ce veți întreprinde concret pentru rezolvarea acestei situații neplăcute?”, a arătat deputatul Neviser Zaharcu în documentul oficial înaintat conducerii MMAP.
În răspunsul său, ministrul Mediului îi dă dreptate petentei, și a precizat că pe amplasamentul fostei rampe de deșeuri din localitatea Frecăței s-au constatat depozitări răzlețe de deșeuri de natură vegetală (coceni), în stare avansată de degradare, pe o suprafața circa 120 mp. „De asemenea, în zonele învecinate, la limita cu intravilanul localității, funcționează Asociația Crescătorilor de animale Frecăței, care are concesionat de la Primăria Frecăței, conform contractului de concesiune nr. 1634/07.06.2011, suprafața concesionată fiind de 865 ha, cu un efectiv de animale de aproximativ 200 capete ovine. Datorită depozitărilor gunoiului de grajd de la ovine pe terenul concesionat, este posibil ca aceste depozitări să creeze disconfort datorită antrenării de către curenții atmosferici a emisilor de mirosuri către locuințele învecinate care se găsesc la o distanță de cel puțin 150 m. La nivelul Primăriei Frecăței, rampele de deșeuri au fost închise și menținute în limita posibilităților financiare, respectându-se prevederile Hotărârii Guvernului nr. 349/2005 privind închiderea depozitelor neconforme (data închiderii fiind 16.07.2009). Primăria Frecăței are încheiat contract de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare nr. 15/06.05.2014 cu SC JT GRUP SRL Tulcea, deșeurile menajere fiind transportate la SC ECOREC SA Popești Leordeni - depozitul zonal Tulcea. La data și ora inspecției, comisarii de la Garda de Mediu Tulcea nu au constatat prezența fumului provenit din arderea deșeurilor, dar este posibil ca datorită depozitărilor necontrolate de deșeuri vegetale în zona fostei rampe, acestea să fi fost incendiate de către locuitorii comunei Frecăței. Conform notei de constatare nr. 92/02.04.2015, a fost stabilită măsura de desființare a depozitului necontrolat de deșeuri constatat pe amplasamnetul fostei rampe din localitatea Frecăței, termen 10.05.2015, la data verificării aceasta fiind realizată parțial. A fost aplicat Avertisment scris pentru depozitările răzlețe de deșeuri vegetale identificate pe amplasamentul fostei rampe de deșeuri din localitatea Frecăței”, a subliniat ministrul Mediului, în răspunsul trimis deputatului Neviser Zaharcu.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 2 octombrie 2022, 9:18
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro