Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Întâlniri diplomatice
Activitate parlamentară
2020-prezent (sen.)
2016-2020 (sen.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Daniel-Cătălin Zamfir > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputa Neviser Zaharcu (Grup PSD)
Deputatul Neviser Zaharcu se implică în rezolvarea problemelor locuitorilor Deltei Dunării, îndeosebi cele legate de accesul la educație și sănătate

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a avut astăzi, 8 octombrie, la sediul Consiliului Județean Tulcea, o întâlnire fructuoasă pe tema situației Deltei Dunării și a populației acesteia.

Au fost prezenți autoritățile județene și locale, președintele CJ Horia Teodorescu, primari din localitățile județului, parlamentari, conducerea Rezervației Biosferei Delta Dunării, reprezentați ai ONG-urilor pescărești, ai producătorilor, precum și Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai fervenți susținători ai protejării ecosistemelor din Deltă.
Discuțiile s-au axat pe îmbunătățirea conservării vieții din Delta Dunării, atât din punctul de vedere al biodiversității, cât și mai ales a vieții localnicilor. Astfel, s-au atins puncte importante referitoare la preocupări sensibile ale oamenilor din Deltă, respectiv posibilitatea diversificării transportului, a protejării tradițiilor și culturii locale, a valorificării produselor din Deltă, etc.. De asemenea, în mod special s-a vorbit despre viața pescarilor din Deltă, deoarece Delta nu poate exista fără pescari, iar acestora trebuie să li se ușureze din punct de vedere legislativ accesul la cele necesare muncii lor de zi cu zi.
„În ceea ce privește transportul în Deltă, s-a propus găsirea unor soluții de majorare a rutelor, pentru a se putea face legătura și între localități, pe canale, nu doar de la est la vest și invers, între Tulcea și Sulina. Referitor la protejarea patrimoniului, s-a subliniat ideea potrivit căreia patrimoniul Deltei nu înseamnă doar protecția clădirilor acoperite cu stuf, ci trebuie lucrat și la conservarea arhitecturii tradiției locale. În mod special, s-au atins problemele legate de simbolurile Deltei – pescarul și lotca. Toți cei prezenți au reiterat faptul că pescarii trebuie ajutați, în condițiile în care există încă multe localități în Delta Dunării care nu beneficiază de apă potabilă și canalizare. S-a propus ca legile care influențează activitatea pescarilor să fie mai suple, mai simple, mai ușor de aplicat, fără ca pescarii să fie agresați cu tot felul de aspecte birocratice în obținerea autorizațiilor de care au nevoie, respectiv cele de pescuit și pentru folosirea ambarcațiunilor. De asemenea, Ivan Patzaichin a înaintat ideea ca produsele piscicole, legumicole și zootehnice să poarte amprenta locală, respectiv că au fost produse în Deltă, să fie și procesate aici, nu doar trimise la prețuri derizorii și apoi revândute cu sume de câteva ori mai mari”, a subliniat deputatul Neviser Zaharcu.
Parlamentarul social-democrat a făcut, la rândul său, o serie de propuneri în cadrul reuniunii: „Am luat în considerare cele mai potrivite modalități de a-i ajuta pe locuitorii Deltei care au cu adevărat nevoie, mai ales în ceea ce privește asigurarea accesului la educație și sănătate. Am propus să analizăm posibilitatea facilitării copiilor din zonele izolate la sistemul de învățământ la distanță, deoarece numărul mic de elevi nu permite în anumite localități crearea unor clase. În ceea ce privește sistemul de sănătate, am accentuat ipoteza ca medicii și asistenții medicali să lucreze în Delta Dunării prin intermediul unor contracte directe încheiate cu Ministerul Sănătății, și nu cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, așa cum este acum, deoarece densitatea populației este redusă, mobilitatea de asemenea, iar procedura decontării serviciilor este greoaie”.
„Îmi exprim speranța că cele mai stringente probleme ale locuitorilor din Delta Dunării vor fi analizate și soluționate în cel mai scurt timp posibil, iar în ceea ce mă privește voi susține toate dezideratele care urmăresc îmbunătățirea calității vieții oamenilor de aici”, a conchis deputatul Neviser Zaharcu.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 26 noiembrie 2022, 13:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro