Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
daniel.blaga@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Daniel-Codruț Blaga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la deputații Oana-Alexandra Cambera și Daniel-Codruț Blaga (Grupul parlamentar al USR)

Deputații USR Oana Cambera și Daniel Blaga, membri în Comisia pentru administrație publică, au participat, alături de consilieri locali și primari din România și Uniunea Europeană, la Summitul Regiunilor și Orașelor care a avut loc între 3 și 4 martie 2022, în orașul Marsilia din Franța.

Autoritățile locale se reunesc o dată la 2 ani în cadrul Summitului Regiunilor și Orașelor, organizat de Comitetul European al Regiunilor, pentru a discuta despre provocările Europei la nivelul autorităților locale și direcții de acțiuni comune pe diferite planuri: servicii publice, digitalizare și debirocratizare, schimbări climatice, dezvoltare teritorială și respectarea drepturilor cetățenilor.
Anul acesta, discuțiile introductive au întărit declarațiile europenilor din toate regiunile și orașele, de condamnare a agresiunilor și oricăror acțiuni de subminare a democrației, accentuând nevoia de unitate și solidaritate cu Ucraina, precum și coordonarea măsurilor la nivelul autorităților locale pe termen scurt, dar și pe termen lung.
În cadrul Summitului, cei doi deputați au participat la mai multe paneluri care au abordat teme precum: autoritățile locale și schimbări climatice, viitoare modele de amenajare teritorială, digitalizarea autorităților locale, democrația în acțiune - femei în politica locală.
Oana Cambera a participat la panelul despre implicarea administrațiilor publice locale în diminuarea și combaterea riscurilor climatice, ca urmare a preocupării constante pe care o are pentru direcții de acțiune în protejarea mediului incluse în activitatea administrației. Aceste preocupări sunt transpuse la nivel legislativ în două proiecte legislative inițiate împreună cu senatorul USR Dragoș Popescu ce vizează introducerea unui pachet de măsuri pentru calitatea aerului și monitorizarea contravențiilor și infracțiunilor de mediu.
“Administrația publică locală este un actor cheie în combaterea schimbărilor climatice. Protejarea mediului înconjurător, îmbunătățirea calității aerului, includerea ariilor naturale în spațiul urban, nu se pot realiza fără acțiunea administrațiilor publice locale, care au un rol esențial în susținerea măsurilor”, a menționat Oana Cambera.
Un alt panel de interes a fost cel cu privire la digitalizarea din mediul rural și la soluțiile inovatoare menite să sprijine comunitățile rurale. „Satul digital” nu trebuie să reprezinte o utopie pentru țara noastră. Există deja exemple elocvente de bune practice, așa cum este Ciugudul. Sate și comune care, cu viziune și sprijinul fondurilor europene, au reușit să se dezvolte independent de resursele administrației centrale și care reușesc să le ofere localnicilor o calitate a vieții mai ridicată.
“E imperativ astfel să ne educăm și să ne inspirăm cu ajutorul modelelor europene de succes, pentru a putea pune în practică și aici, acasă, ceea ce vedem că funcționează optim în afara granițelor. În următorii 10 ani, se estimează că 65% din populația noastră își va schimba, într-un fel sau altul, locul de muncă, motiv pentru care competențele digitale devin extrem de importante. Vorbim adesea cu drag și reverență despre mediul rural, astfel încât nu avem voie să neglijăm comunitățile de aici, căci acestea merită aceleași șanse și oportunități precum cele din mediul urban”, a declarat deputatul Daniel Blaga
Europa secolului trecut a fost marcată de momente de agresiune care rămân întipărite în memoria colectivă. Iar actualul context complicat pe care îl traversăm întărește mai mult ca niciodată nevoia de unitate și solidaritate, inclusiv la nivelul administrațiilor locale din Uniunea Europeană. Acum suntem împreună în UE, uniți de dorința de colaborare pentru dezvoltare și de respectul pentru democrație și pace. Iar autoritățile locale sunt cele mai apropiate de oameni și sunt un element esențial al direcției și viziunii europene pentru toate măsurile viitoare.
Acest Summit și toate discuțiile tematice sunt o sursă de inspirație pentru viitoare politici publice USR și proiecte de lege pe care le vom elabora pentru a susține activitatea administrațiilor publice locale, cu responsabilitate și preocupare pentru ridicarea nivelului serviciilor publice, debirocratizare, măsuri în tranziția verde, administrarea marilor aglomerări urbane.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 9 august 2022, 20:40
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro