Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Corneliu-Florin Buicu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru sănătate și familie, domnul deputat Corneliu Florin Buicu (Grup PSD)

Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților a găzduit, luni, 14 martie, lansarea proiectului “Mame pentru viață. Viață pentru mame”, un program ce are ca obiectiv reducerea mortalității materne în țara noastră.

Programul de reducere a ratei mortalității materne în România va fi desfășurat în următorii trei ani și își propune să dezvolte un model integrat și inovativ de servicii de planificare familială, sănătate reproductivă și asistență a gravidelor, în zonele defavorizate din țara noastră. Programul este finanțat din fonduri obținute de World Vision România ca parte a unui grant global MSD for Mothers.
Rata mortalității materne în România este de peste două ori mai mare față de media UE-27, de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia și Bulgaria, de aproape șase ori mai mare decât în Italia și Spania și de aproape zece ori mai mare decât în Austria și Polonia.
Proiectul desfășurat de World Vision se va adresa unui număr de 15.000 de femei din 30 de comunități vulnerabile din trei județe – Dolj, Vaslui și Vâlcea, cu obiectivul de a crea un model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite. Intervențiile din cele 30 de comunități - selectate pe baza ratei sărăciei și a ratei mortalității materne - vor contribui la îmbunătățirea competențelelor cadrelor medicale, prin servicii medicale integrate, pre și post natale.
În același timp, în proiect vor fi desfășurate campanii educaționale, va fi facilitată legătura femeilor cu cadrele medicale și vor fi folosite, într-un mod inovator și adaptat acestor comunități, diverse soluții tehnologice. 225 de funizori de servicii medicale din aceste județe dar și primăriile locale vor fi incluși în proiect, participând la crearea unui model sustenabil de oferire a unor servicii integrate, adaptate nevoilor grupului țintă. Susținerea autorităților centrale și locale pentru a livra servicii adaptate femeilor vulnerabile face parte, de asemenea, din proiectul MSD for Mothers Romania.
Acțiuni incluse în proiect:
  • Elaborarea și promovarea de cursuri de învățare de la distanță pentru personalul medical, puse la dispoziție prin intermediul unei platforme online, prin utilizarea infrastructurii digitale existente.
  • Facilitarea accesului femeilor la îngrijire maternală, prin crearea de grupuri care să sprijine diseminarea informațiilor și mediatizarea relației dintre personalul medical și femeile din cadrul grupului vulnerabil. Se utilizează tehnologia de telefonie mobilă pentru a oferi femeilor asistență de planificare familială și asistență prenatală.
  • Creșterea capacității autorităților locale și centrale de a asigura accesul neîntrerupt al femeilor la servicii integrate de îngrijire maternală și de planificare familială.
  • Grupul vizat de proiect include fiecare dintre axele menționate mai sus: medici de familie/ medici de planificare familială, asistente medicale, asistente comunitare, mediatori sanitari pentru populația de etnie romă, moașe, clinici/specialiști în planificare familială și obstetrică și ginecologie, personal din maternități din zonele urbane de proximitate (225 de beneficiari direcți), precum și cele 15.000 de femei care sunt beneficiari direcți în zonele rurale.
  • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 3 iulie 2022, 23:21
    Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
    E-mail: webmaster@cdep.ro