Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.cambera@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Alexandra Cambera > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Oana Alexandra Cambera (Grupul parlamentar al Alianței USR PLUS)

Luni, 22 februarie 2021, doamna Oana Cambera, deputat în Circumscripția Ilfov, a participat, în calitate de membru al Comisiei pentru egalitate de șanse, la evenimentul HIV Outcomes. Acest eveniment a fost organizat de Fipra Consulting, membră a rețelei globale de politici publice Fipranetworking, alături de specialiști din domeniul sănătății, reprezentanți ai ONG-urilor din sfera persoanelor diagnosticate cu HIV, reprezentanți ai Guvernului.

HIVOutcomes este o inițiativă europeană https://hivoutcomes.eu/ , iar evenimentul din România își propune îmbunătățirea și adoptarea de politici publice, programe și modificări legislative, dacă va fi cazul, pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor diagnosticate cu HIV prin combaterea stigmatului și discriminării, conform recomandărilor lansate cu sprijinul Parlamentului European, dar ținând cont de realitățile de pe teritoriul țării noastre.
În cadrul întâlnirii, Oana Cambera a amintit că, deși există un cadru legislativ general, respectiv Legea 584/2002, care reglementează măsurile de prevenire și protecție a persoanelor diagnosticate cu HIV și multe alte prevederi dispersate, în domeniul sănătății, educației și mai ales al discriminării, acestea nu sunt suficiente.
„ Trebuie să ascultăm vocile celor care se simt discriminați, stigmatizați și trebuie să ne uităm la datele statistice concrete din România, pentru că altfel nu putem vorbi de legiferare eficientă și politici publice, prin care să combatem discriminarea și inegalitatea. [...]. Discriminarea se produce pe paliere diverse, nu doar în accesarea altor servicii de sănătate, dar și în actul educațional, de pregătire profesională, de angajare și de confidențialitate a informațiilor. Discriminarea se produce astfel cum bine a punctat un antevorbitor și din cauza lipsei de înțelegere și informare, palier transversal pe care trebuie să lucrăm cu toții”, a menționat doamna Oana Cambera.
Pe durata întâlnirii a fost prezentat studiul pentru calitatea vieții persoanelor diagnosticate cu HIV din România și cazuri concrete de situații de stigmatizare și discriminare care afectează calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV. Au fost prezentate și propuneri în acest sens, propuneri ce au variat de la programe de informare, politici publice și propuneri de îmbunătățiri legislative cu sancțiuni mai aspre pentru comportamente abuzive, modificări din punct de vedere al protecției datelor și posibilitatea de a ieși la pensie cu păstrarea dreptului la muncă.
Doamna deputat Oana Cambera a prezentat date din raportul UNICEF, conform cărora, în 19 țări care au colectat date, 25% din persoanele infectate raportează forme de discriminare în sistemul de sănătate și una din trei femei diagnosticate cu HIV raportează discriminări referitoare la informări și tratamente medicale ce privesc viața reproductivă din partea cadrelor medicale. În conformitate cu același raport UNICEF, cele mai multe cazuri de discriminare vin de la personalul medical.
„Problemele cu care se confruntă persoanele care trăiesc cu HIV din perspectiva egalității de șanse sunt dintre cele mai complexe. [...]. Particip astăzi alături de voi, în calitate de membru al Comisiei pentru egalitate de șanse, pentru a afirma faptul că trebuie să rămânem împreună o voce pentru aceasta cauză și vă asigur de tot suportul, atât legislativ cât și pentru promovarea unor politici publice și programe”, a concluzionat doamna deputat.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 5 iulie 2022, 9:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro