Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.cambera@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Alexandra Cambera > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Oana-Alexandra Cambera (Grupul parlamentar al Alianței USR PLUS)

Doamna Oana Cambera, deputată în Circumscripția Ilfov, a participat miercuri, 7 aprilie, la prima consultare privind calitatea aerului în cadrul Grupului parlamentar USR PLUS, în care discuțiile s-au axat pe legislația specifică și problemele identificate în mecanismele de monitorizare, raportare și informare, precum și pe felul în care acestea afectează gestionarea situației de către autoritățile locale.

Au participat la discuție experți din sfera non-guvernamentală: Alin Tănase (Greenpeace), Bianca Băluță (Observatorul Român de Sănătate), Mihai Stoica (2Celsius) și Oana Neneciu (Ecopolis/Aerlive.ro), Octavian Berceanu (Garda Națională de Mediu). Întâlnirea a avut loc la inițiativa Oanei Cambera, în calitate de deputat, și a lui Dragoș Popescu - senator.
Cifrele prezentate în cadrul întâlnirii - 27.000 de decese și costuri de 3004 euro/ cap de locuitor care pot fi corelate cu probleme de calitate a aerului – sunt un semnal de alarmă ce ne fac să conștientizăm cât de important este acest subiect. Dintre problemele identificate amintim: rețeaua oficială de monitorizare a aerului este subdimensionată (148 de stații) și nu ne oferă momentan o imagine corectă și relevantă a gravității situației, iar fără date nu pot fi gândite măsuri și nu pot fi măsurate rezultatele. Implicarea autorităților locale în evidența, monitorizarea și controlul surselor de poluare este minimă spre inexistentă, nefiind considerată o prioritate. În plus, numărul mare de mașini de ocazie poluante înmatriculate în ultimii 3 ani au anulat practic progresul făcut prin programul Rabla. „Din păcate, administrațiile publice locale și centrale au tot amânat de-a lungul timpului luarea unor măsuri concrete. De aceea ne dorim să introducem obligația de a ține cont de măsurători atunci când sunt întocmite planurile de calitate a aerului și de a lua în considerare mai mulți senzori de monitorizare a calității aerului”, a declarat doamna Oana Cambera.
Prin aceste întâlniri de lucru se dorește identificarea blocajelor care împiedică sau întârzie luarea unor măsuri și reducerea derapajelor în care se află România în domeniul calității aerului, scopul final al acestor întâlniri fiind elaborarea unui pachet de măsuri legislative în domeniu și unor propuneri de politici naționale pentru reducerea poluării din orașe.
Direcțiile care au fost atinse în cadrul întâlnirii și care vor fi aprofundate în viitoarele întâlniri cu alți actori din acest domeniu includ atribuțiile și limitările autorităților cu competențe în domeniu, mecanisme eficientizate de monitorizare la nivelul orașelor cu probleme și de prognoză și control al poluării, metode de realizare a planurilor integrate pentru calitatea aerului, modificări în atribuțiile autorităților responsabile și informare eficientă la nivelul populației.
UE a stabilit cadrul legislativ privind calitatea aerului prin Directiva 2008/50/CE, iar România a transpus în legislația noastră directiva prin Legea nr. 104/2011. Analizând bunele practici din alte țări europene, am constatat în primul rând trebuie să aducem în jurul nostru experți, instituții, ONG-uri, companii, care să contribuie cu informații și idei și de actori politici care să le implementeze la nivel legislativ sau executiv. Este nevoie de implicarea tuturor pentru a ne asigura că aerul pe care îl respirăm nu ne îmbolnăvește.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 5 iulie 2022, 10:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro