Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.cambera@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Alexandra Cambera > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamnele deputat Oana-Alexandra Cambera și Diana-Anda Buzoianu (Grupul parlamentar al Alianței USR PLUS)

Oana Cambera, deputată în circumscripția Ilfov, și Diana Buzoianu, deputată în circumscripția București, în urma întâlnirilor și dezbaterilor pe care le-au organizat cu reprezentanți ai ONG-urilor și asociațiilor care luptă de ani de zile contra tăierilor din pădurile periurbane și distrugerii rezervațiilor naturale și ariilor naturale protejate, precum și cu alți factori de decizie, au elaborat un Manifest pentru Protejarea Pădurilor Periurbane.

„Stă în puterea noastră, a tuturor, să ne asigurăm că pădurile periurbane rămân sursă de oxigen, nu de lemne de foc. Dacă este ceva ce banii nu pot cumpăra, acel ceva este sănătatea, iar pădurile care sunt tăiate acum sunt o resursă neprețuită, în special pentru marile orașe, pentru că reușesc, mai bine decât orice alte măsuri, să curețe aerul pe care îl respirăm”, precizează Oana Cambera.
„Aceste păduri din jurul aglomerărilor urbane (inclusiv București) reprezintă adevărații plămâni pentru milioane de români ce locuiesc în zona metropolitană, zona cu cea mai mare creștere a populației din România din ultimii 10 ani. Toți decidenții trebuie să înțeleagă faptul că tăierea pădurilor din jurul marilor aglomerări urbane înseamnă practic punerea în pericol a sănătății noastre, a tuturor.” declară Diana Buzoianu.
Manifestul vine ca un apel de conștientizare a acestei probleme majore și, în același timp, a oportunității pe care o avem să salvăm ce a mai rămas de salvat din pădurile periurbane, în general, și din pădurile din jurul Bucureștiului și din Ilfov, în special. În acest sens, inițiatoarele își manifestă disponibilitatea de a organiza o masă rotundă pentru a găsi, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Mediului, organizațiilor neguvernamentale, reprezentanți ai Romsilva și ANPM, soluții punctuale și eficiente pentru introducerea acestor păduri periurbane într-o categorie specială de protecție care să aibă destinație socială și nu de producție de masă lemnoasă.
Redăm mai jos o parte din Manifest.
Manifestul integral poate fi citit aici: https://drive.google.com/file/d/1JWG086QAaQ5vDKa5DwDU97xnTP-0zpjd/view
Manifest pentru protejarea pădurilor periurbane
Nu-i așa că nici nu îți mai aduci aminte când ai simțit miros de aer proaspăt? Și tu ștergi praful de pe mobilă în fiecare zi și te întrebi îngrijorat cum arată plămânii tăi și ai copiilor tăi? Ceea ce este însă cu adevărat trist este că avem deja o fabrică imensă de oxigen, care are integrată și o secție specială de aspirare a prafului din aer. Și în loc să ne dăm peste cap să o protejăm și să o extindem, privim cum este tăiată legal, copac cu copac, zi după zi. Dar dacă e ceva ce banii nu pot cumpăra, acel ceva este sănătatea. Și da, stă în puterea noastră, a tuturor, să ne asigurăm că pădurile periurbane din jurul Bucureștiului rămân sursă de aer, nu de lemne de foc și materie primă.
[…]
Scopul acestui manifest este acela de a susține pe termen scurt schimbarea încadrării pădurilor din zonele limitrofe Bucureștiului din categoria păduri de producție,în păduri cu funcții speciale de protecție iar pe termen lung crearea unei noi categorii protejate la nivel național: pădurile periurbane din preajma marilor aglomerări. Prioritizarea acestei încadrări trebuie să ia în considerare zonele de păduri cu arbori seculari și cu o biodiversitate deosebită.
Pentru a veni în sprijinul comunităților, vă supunem atenției următoarele măsuri, pe care considerăm că autoritățile competente trebuie să le pună în aplicare:
1. Stoparea tăierilor pădurilor din București și localități limitrofe din Ilfov, prin suspendarea actualelor amenajamente silvice și reîncadrarea lor în grupa I – păduri cu funcții speciale de protecție, categoria 1.4 B.
2. Includerea integral a Pădurii Snagov și a Lacului Snagov în Lista ariilor naturale protejate din România (anexa 1 la Legea 5/2000), conform proiectului de Hotărâre de Guvern care a fost în dezbatere publică în septembrie 2020.
3. Crearea Parcului Natural Codrii Vlăsiei și conectarea ariilor protejate existente, a pădurilor și lacurilor prin coridoare verzi și prin trasee turistice, poteci pietonale și de bicicletă neasfaltate.
4. Redefinirea cu aplicabilitate națională a categoriei 1.4.B, cu includerea pădurilor urbane și periurbane, drept o categorie în care să se permită doar lucrări de igienă pentru eliminarea pericolelor pentru vizitatori și pentru înlăturarea efectelor unor calamități, în care să fie încadrate pădurile din apropierea localităților, al căror scop principal să fie cel recreativ, educativ, de petrecere a timpului liber în natură într-un mod sănătos, de asigurare a microclimatului sănătos pentru orașe.
5. Interzicerea distrugerii potecilor turistice sau normale, folosite pentru agrement și a traseelor care leagă diferite sate, mănăstiri, palate și zone turistice și naturale. Potecile sunt protejate și utile pentru accesul și intervenția în caz de incendiu, după cum este specificat și în regulamentele ISU și normele tehnice silvice.
[…]
Hai să ne trezim și să oprim masacrul! Hai să tragem aer în piept și să ne gândim că aerul acesta poate fi mai curat dacă noi facem ceva azi, acum!”
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 5 iulie 2022, 8:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro