Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.cambera@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Alexandra Cambera > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamnele deputat Diana-Anda Buzoianu și Oana Cambera (Grupul parlamentar al USR)
Proiect pentru modificarea Codului Silvic și transparentizarea amenajamentelor silvice

Deputații USR PLUS Diana Buzoianu și Oana Cambera au depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților inițiativa legislativă de modificare a Codului Silvic pentru a adapta legislația românească la normele europene.

În timp ce la nivel european procesul de elaborare a amenajamentelor silvice este dezbătut și se supune consultării publice, conform prevederilor Directivei Europene 2003/4/CE privind accesul publicului la informația privind mediul, în România, părțile interesate și societatea au continuat să aibă acces limitat la informațiile de mediu și la planurile de gestionare a pădurilor.
Ca urmare a acestor practici deficitare și a lipsei de transparență a instituțiilor publice românești responsabile, Comisia Europeană a demarat procedura de infringement și sancționare a României.
În acest context, propunerea deputatelor Diana Buzoianu și Oana Cambera de modificare a Codului Silvic vizează transparentizarea procedurii de elaborare a amenajamentelor silvice, supunerea acestora spre dezbatere publică și publicarea acestora pe site-ul propriu al autorității competente. Proiectul introduce drepturi pentru cetățenii, societatea civilă și specialiștii să poată participa în mod real la dezvoltarea planurilor anuale de management și a amenajamentelor silvice și cel mai important să se asigure accesul oricărei persoane interesate la informații publice cu privire la fondul forestier.
Diana Buzoianu, Deputat USR și membru în Comisia pentru Mediu și Echilibrul Ecologic:
“Lupta pentru transparență reprezintă o prioritate a mandatului meu inclusiv în domeniul mediului. Vreau să mă asigur că protejăm în mod real și nu doar pe hârtie mediul înconjurător, precum și că ne luptăm împotriva defrișărilor ilegale ce destabilizează întregul echilibru ecologic. Prin aceste demersuri și eforturi depuse ne dorim să atingem obiectivele asumate în coaliție, dar și să implicăm cetățenii în deciziile cu impact pe mediu.”
Diana Buzoianu
Oana Cambera, Deputat USR și Membru în Comisia pentru Mediu și Echilibrul Ecologic:
“Informațiile de mediu trebuie să fie publice întrucât au efect asupra tuturor cetățenilor iar documentele ce stabilesc planurile forestiere nu pot fi decise exclusiv de un grup închis de oameni, fără a ține cont de specialiști și societatea civilă. Lipsa transparenței și a accesului la date și nepermiterea contribuției specialiștilor a deservit timp de 30 de ani doar intereselor unor grupări și a condus la abuzuri materializate în tăierile excesive de pe teritoriul țării.”
Oana Cambera
Proiectul legislativ a fost inițiat în contextul în care persoanele interesate s-au întâlnit cu procedura prin care solicitările societății civile către autorități fost refuzate invocându-se faptul că “amenajamentele silvice nu sunt documente/informații de interes public”. Societatea civilă a demarat acțiuni în instanță pentru ca amenajamentele silvice să fie făcute publice, Tribunalul București pronunțându-se în acest sens. Cu toate acestea, până la prezentul proiect de lege nu au fost luate acțiuni concrete pentru a pune aceste documente la dispoziția publicului.
Aplicarea prevederilor legii nr. 52/2003 privind transparența decizională și a legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public în ceea ce privește amenajamentele silvice se justifică datorită considerentelor sociale, economice, precum și a transformărilor pe care le implică adoptarea acestor documente asupra mediului înconjurător.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 5 iulie 2022, 9:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro