Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.cambera@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Alexandra Cambera > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Oana-Alexandra Cambera (Grupul parlamentar al USR)
Reforma pentru aer
Îmbunătățim Legea 104/2011

Parlamentarii USR, Oana Cambera și Dragoș Popescu, au elaborat un pachet de modificări pentru îmbunătățirea Legii 104/2011 privind calitatea aerului și au organizat vineri consultări publice cu reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale cu competențe în domeniu, specialiști, reprezentanți ai ONG-urilor și societății civile.

Inițiativa vine în contextul în care în România mor anual prematur peste 29.000 de oameni din cauza unor boli asociate poluării atmosferice, iar costul social asociat, calculat pe cap de locuitor/an, este cel mai mare din UE, de 1 810 euro în țară și 3 004 euro/cap de locuitor în București.
„Sunt deputat în Circumscripția Ilfov și cele mai frecvente întrebări pe care le primesc au legătură cu calitatea aerului. Nu știm ce respirăm! De unde este mirosul, care este poluarea reală? Avem date oficiale insuficiente, dificil de accesat, iar informațiile din rețelele independente nu sunt luate în considerare. România bifează, pe rând, toate punctele negative, iar nevoia de îmbunătățire a cadrului legal este o certitudine. Ceea ce vă propunem vine în concordanță nu doar cu problemele identificate și datele colectate, dar și cu recomandările europene și cu Programul de Guvernare asumat, pe care noi, USR, facem tot efortul să-l ducem la îndeplinire. O direcție importantă este accesul la date deschise din Rețeaua Națională pentru Monitorizarea Calității Aerului, care vor putea fi astfel utilizate în cercetare sau în aplicații de informare și avertizare, precum și capacitatea Gărzii de Mediu, pe lângă funcția de inspecție și control, de a măsura calitatea aerului, ceea ce va permite o constatare mai rapidă a incidentelor de poluare”, arată Oana Cambera, deputat USR și unul dintre inițiatorii proiectului.
Dragoș Popescu, senator USR a declarat: „În urma discuțiilor și consultărilor a reieșit că este necesară o reorganizare a Rețelei de Monitorizare a Calității Aerului și administrării acesteia. Așa că am definit Sistemului Național pentru Calitatea Aerului, un model preluat din alte legislații europene și care promovează deciziile incluzive, cu participarea mediului academic și a societății civile, astfel încât să avem un sistem transparent și eficient. Tot în acest sens propunem introducerea unei metodologii pentru utilizarea și montarea senzorilor pentru măsurători informative, pentru că avem deja rețele de senzori cu date importante, care din păcate nu sunt utilizate la adevăratul lor potențial”.
Octavian Berceanu, George Gârbacea și specialiștii au salutat inițiativa, apreciind că aceasta va ajuta la colectarea datelor, dar și la probarea unor incidente, arătând însă că și resursa umană este deficitară și are nevoie de specializare.
Până acum, măsurile pentru reducerea poluării luate de țara noastră au fost ineficiente, motiv pentru care România a fost condamnată în 2020 de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru depășirea limitelor pentru PM10 în București, iar o altă procedură de infringement este în derulare pe tema depășirilor înregistrate pentru dioxidul de azot. România are deschise nu mai puțin de 6 proceduri de infringement pe tema calității aerului și poluării.
Așteptăm opiniile voastre până pe 21 octombrie și apoi urmează depunerea legii, care sperăm să fie susținută de cât mai mulți parlamentari.
Pentru mai multe informații ne puteți scrie la adresele: dragos.popescu@senat.ro și oana.cambera@cdep.ro, precum și la numărul de telefon 0720154503 (Oana Neneciu, consilier).
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 1 iulie 2022, 8:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro