Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.cambera@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Alexandra Cambera > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Oana-Alexandra Cambera (Grupul parlamentar al USR)
„Aleșii locali nu sunt speciali”

Declarația mea politică vine în contextul în care proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale a primarilor a primit ieri raport de respingere în cadrul Comisiei de administrație.

O să dau citire unui mesaj pe care l-am primit de la un cetățean: „Vă rugăm să eliminați pensiile speciale! De ce sunt politicienii așa speciali?? De ce au crezut că sunt mai importanți decât noi care așteptăm de atâția ani pensii corecte?” Mă întreb dacă am ajuns să trăim în lumea în care toți oamenii sunt egali, dar unii sunt totuși mai egali decât alții? Sunt oare aleșii locali mai speciali decât cei care i-au votat, astfel încât să merite indemnizații suplimentare la pensie sau o prioritizare în rezolvarea problemelor sistemului de pensii?
Am auzit ieri în comisie faptul că primarii au fost dedicați ani de zile comunităților. Da, nu vin să neg asta, dar suntem noi cei care să judecăm că dedicarea lor este mai presus față de a altor categorii profesionale și merită prioritizată??
Înțeleg nivelul de responsabilitate pe care îl presupune rolul de ales public, dar acest rol este unul dorit și asumat. Avem inclusiv o decizie a Curții Constituționale care arată că politicienii nu pot avea mai multe drepturi, nu sunt o categorie socio-profesională și nici o categorie specială ca să merite o indemnizație separată pentru ei. Înțeleg că munca acestora trebuie retribuită corespunzător, însă nu prioritar față de alte nevoi și mai ales în actualul context!
Sper să dăm un vot corect când acest proiect va ajunge în plen, pentru că realitatea este că avem aproape un milion de bătrâni cu o pensie minimă garantată de 800 de lei pe lună. Ați putea, dragi colegi, să priviți în ochi pensionari care au muncit o viață și să le explicați de ce primarii lor merită o indemnizație specială și nu doar atât, să le explicați și de ce trebuie să rezolvăm prioritar aceste pensii înaintea altora. Și după aceea să votăm în plen acest raport de respingere.
În Comisia de administrație publică colegi de la PNL, UDMR și PSD au susținut că o indemnizație specială este firească și necesară, pentru că suntem la coada clasamentului în ceea ce privește veniturile primarilor și prin urmare și pensiile. Nu este singurul domeniu în care suntem la coada clasamentului, stimați colegi, dar asta nu înseamnă că pensiile primarilor reprezintă o prioritate. Poate că o prioritate ar trebui să fie o soluție pentru faptul că avem cea mai mare sărăcie în muncă și 15% dintre angajații din România, deși muncesc, nu se descurcă cu toate cheltuielile de la o lună la alta.
Dragi colegi, vă cer să aveți curajul să vă asumați pentru toată Romania o reformă a pensiilor, să facem o comisie parlamentară care să îndrepte acest sistem și să nu susținem măsuri prioritare pentru colegii de partid, aleși publici!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 5 iulie 2022, 10:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro