Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.cambera@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Alexandra Cambera > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Oana Alexandra Cambera (Grupul parlamentar al USR)
ARDE! - Seminar privind arderile de deșeuri și materiale valorificabile

Aerul pe care îl respirăm nu are culoare politică, iar îmbunătățirea calității acestuia și stoparea unor fenomene cu impact negativ major asupra mediului trebuie să fie o preocupare constantă, accelerată de către factorii decizionali.

În acest sens, Oana Cambera, deputat USR, Dragoș Popescu, senator USR, Octavian Berceanu, fost Comisar General al Gărzii de Mediu și Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis/Aerlive.ro organizează marți, 16 noiembrie, seminarul “ARDE!” privind arderile necontrolate de deșeuri și materiale valorificabile. Evenimentul va avea loc la Parlamentul României, Senat (intrarea A1), Calea 13 Septembrie, 1-3, sala Constantin Stere, etaj P1, de la ora 15.00 și va putea fi urmărit live pe paginile de FB ale organizatorilor.
Amploarea fenomenului arderilor este evidentă și din datele furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, conform cărora în 2020, la nivelul București-Ilfov, au fost raportate peste 130 de intervenții în teren pentru incendiere de deșeuri, în total, fiind arse peste 870 de tone deșeuri. Iar aceste date reflectă doar ce a fost raportat.
În cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte precum tipurile de deșeuri care se ard și compușii nocivi eliberați astfel în atmosferă, precum și posibile soluții pentru ca aceste materiale să fie reciclate corespunzător. Invitați la seminar sunt și reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și ai Gărzii de Mediu ce vor exprima poziția instituțiilor pe care le reprezintă în cadrul evenimentului.
Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, va analiza situația din punct de vedere al efectelor nocive asupra sănătății ale compușilor eliberați în atmosferă ca urmare a arderilor necontrolate.
De la preluarea mandatului, parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au arătat o preocupare permanentă pentru îmbunătățirea cadrului legislativ în acest domeniu, sens în care au elaborat modificări pentru îmbunătățirea Legii 104/2011 privind calitatea aerului, supuse consultărilor publice cu reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale cu competențe în domeniu, specialiști, reprezentanți ai ONG-urilor și societății civile. Senatorul Dragoș Popescu a depus, în iunie, un proiect de lege privind interzicerea achiziționării de la persoane fizice a metalelor feroase și neferoase și a aliajelor acestora, al cărui obiectiv este oprirea arderilor ilegale de cabluri și conductori.
Pentru înțelegerea amplitudinii fenomenului, cei doi parlamentari, Oana Cambera și Dragoș Popescu, au efectuat mai multe deplasări pe teren iar în timp ce se aflau într-o deplasare în Ilfov, au sesizat poliția cu privire o activitate de îngropare de deșeuri care se afla în plină desfășurare în momentul în care au ajuns la fața locului.
Dat fiind interesul ridicat pentru acest subiect și fiind în joc sănătatea noastră, a tuturor, seminarul de mâine se dorește o continuare a eforturilor de până acum pentru ca modificările legislative propuse să acopere cât mai bine problemele și blocajele identificate și să vină cu soluții reale pentru situațiile întâlnite pe teren.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 1 iulie 2022, 7:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro