Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.cambera@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Alexandra Cambera > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Oana Alexandra Cambera (Grupul parlamentar al USR)

Oana Cambera, deputat în Circumscripția Ilfov, a participat, în calitate de speaker, la Forumul Clean Air ce a avut loc în Madrid, Spania, în perioada 18-19 noiembrie 2021, alături de senatorul Dragoș Popescu și de fostul Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, precum și de alți specialiști din domeniu.

Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană, în colaborare cu Ministerul pentru Tranziție Ecologică și Provocare Demografică din Spania, în contextul în care Directiva pentru calitatea aerului este în consultare publică până la finalul acestui an.
Participarea la acest eveniment reprezintă un pas important pentru cei doi parlamentari în pregătirea depunerii unui proiect de modificare a legii privind calitatea aerului, având în vedere că propunerile aduse vor racorda legislația românească la cea europeană și vor trata problemele legate de calitatea aerului, care afectează substanțial sănătatea și viața.
Panelul din care a făcut parte Oana Cambera a abordat tema revizuirii normativului european privind calitatea aerului: „Air Quality: Revision of EU Rules”, și a explorat modalitățile în care statele membre pot revizui politicile de mediu într-un mod transparent și sustenabil. Astfel, Oana Cambera a punctat, în discursul ei, importanța dezvoltării rețelelor independente de senzori, care pot fi un instrument esențial de informare publică, crearea unor zone cu emisii reduse în orașe, introducerea unor noi poluanți în legislație, și altele. Printre vorbitorii acestui panel s-au numărat și Javi López Fernández, europarlamentar, și Rafał Trzaskowski, primarul Varșoviei.
Oana Cambera a semnalat că România este afectată de tipuri variate de poluare din următoarele surse: trafic, rezidențial, industrial, precum și faptul că la nivel național se poartă o luptă împotriva aruncării și arderii ilegale de deșeuri, 870 de tone de deșeuri fiind arse doar în acest an. România se află în procedură de condamnare și pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme care nu au fost închise. Totodată, la nivel național sunt probleme majore și cu colectarea de date, ceea ce are un impact major asupra evaluării amplorii reale a problemelor și asupra capacității naționale de a pregăti politici publice și de a actualiza legislația. O contribuție importantă în analiza și gestionarea acestor probleme o are societatea civilă din România care este implicată puternic în diverse acțiuni menite să educe populația și care luptă împotriva arderilor ilegale.
Vorbitorii au reiterat faptul că efectele poluării asupra sănătății populației sunt imense, traducându-se atât în costuri financiare, cât și în pierderea de vieți omenești. La nivelul celorlalte state membre, Spania a anunțat lansarea unui program național pilot de schimb de date între Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului, pentru a formula politici publice și a modifica legislația curentă cu scopul de a stabili o viziune unitară de abordare a problematicii calității aerului. În Varșovia, capitala Poloniei, primarul orașului a anunțat implementarea unui spectru larg de măsuri pentru reducerea poluării din trafic (implementarea zonelor cu emisii reduse) și din sectorul rezidențial (subvenționarea achiziționării de centrale electrice pentru încălzirea locuințelor).
Oana Cambera a statuat, în concluzie, importanța ca la nivelul statelor membre să fie introduse în viitoarea Directivă UE norme care să presupună corelarea normativului privind calitatea aerului cu impactul asupra sănătății.
La eveniment au participat Frans Timmermans, Prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al Organizației Mondiale a Sănătății, Virginijus Sinkevièius, Comisar European pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Carolina Darias, Ministrul Sănătății din Spania, José Luis Martínez-Almeida Navasqüés, Primarul Madridului, precum și alți reprezentanți ai politicii europene, experți în sănătate și activiști.
Agenda evenimentului poate fi consultată aici: https://ec.europa.eu/environment/events/eu-clean-air-forum_ro
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 1 iulie 2022, 8:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro