Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.cambera@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Alexandra Cambera > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamnele deputat Oana Țoiu și Oana Cambera (Grupul parlamentar al USR)
“Locuințe pentru victimele violenței domestice”

Deputatele USR Oana Cambera și Oana Țoiu au depus o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii locuinței 114/1996 ce vizează includerea victimelor violenței domestice în categoria beneficiarilor de locuințe sociale și posibilitatea de acordare a locuințelor de necesitate.

25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, trebuie să repună în atenția tuturor factorilor decizionali necesitatea suplimentării măsurilor de protecție și sprijin pentru victimele violenței domestice.
Pandemia Covid-19 a determinat o creștere a numărului de situații de violență domestică de la începutul anului 2020 și reflectă nevoia de a găsi soluții suplimentare urgente pe termen scurt, dar și pe termen lung, pentru oferirea unui spațiu în care victimele să se retragă și ulterior să își refacă viața. Comisia Europeană atrage atenția asupra acestui fenomen și recomandă statelor membre să ofere soluții alternative pentru adăposturi.
“La momentul la care a fost instituită starea de urgență, în martie 2020, victimele violenței domestice au fost închise în casă alături de abuzatori, fără a li se oferi nicio soluție. Nu trebuie să uităm că pentru acestea nu există noțiunea de acasă, ci doar cea de pericol, de frică”, declară deputata Oana Cambera.
"Acasă trebuie să fie un loc sigur și victimele violentei domestice au nevoie de un acoperiș asupra capului si de soluții pe termen mediu, pentru că adesea agresorii revin și revin violent. Este ireal că în acest moment victimele violentei domestice nu fac parte din lista de potențiali beneficiari pentru locuințele sociale și de necesitate și doar arareori unele administrații locale au decis sa le includă.. Reparăm asta și dăm dreptul victimelor sa aplice pentru locuințe sociale și locuințe de necesitate. Avem speranța că declarațiile politicienilor pe acest subiect vor fi urmate și de votul și susținerea lor pentru că până acum mai mult victimele însele și organizațiile non guvernamentale au găsit soluțiile care au lipsit de la stat", Oana Țoiu, președinta Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților.
Posibilitatea de a utiliza locuințe de necesitate pe perioada ordinului de protecție va oferi victimelor violenței domestice un sprijin pentru a face demersurile necesare ieșirii din situația de abuz. Din datele centralizate la nivelul Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse rezultă că, în anul 2019, au fost înregistrate 14.074 de victime ale violenței domestice, în creștere cu 848 față de anul anterior, iar în semestrul I al anului 2020 au fost raportate 2269 de cazuri.
Unul dintre motivele pentru care persoanele vulnerabile aflate în situații de violență domestică ezită să raporteze abuzurile este și faptul că nu au o altă locuință unde se pot muta pentru a-și reface viața. Astfel găsirea unor soluții de lungă durată este imperativă pentru punerea la dispoziție a unui spațiu în care victimele să poată să-și continue viața și să își re(dobândească) independența prin integrare/reintegrare socio-profesională.
Numărul victimelor este foarte mare (peste 40.000 cazuri în fiecare an), centrele existente nu au capacitatea de a acoperi cererea, estimându-se raportat la cifre faptul că România se află la aproximativ o jumătate din numărul necesar de adăposturi. “Este necesar să căutăm soluții suplimentare alternative pentru cazarea pe termen scurt și lung a victimelor, iar administrațiile locale trebuie să rămână apropiate de cetățeni și inechitățile sociale. Administrațiile ce dețin locuințe în fondul locativ pot să vină astfel firesc în sprijinul victimelor pentru a le facilita reintegrarea în viața societății”, declară deputata Oana Cambera.
În perioada următoare vor avea loc dezbateri publice, întâlniri cu organizații non-guvernamentale de specialitate, instituții abilitate, reprezentanți ai autorităților locale și alți actori interesați pentru a identifica și alte direcții de acțiune în susținerea persoanelor care se află într-un moment dificil al vieții și sprijinirea acestora pentru a fi reintegrate social.
#25 noiembrie #aliatnuagresor
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 5 iulie 2022, 9:33
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro