Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.cambera@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Alexandra Cambera > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Oana Alexandra Cambera (Grupul parlamentar al USR)
PSD, PNL si UDMR se opun transparentizării ședințelor consiliilor locale

PNL, PSD și UDMR au votat împotriva inițiativei legislative a deputatei USR Oana Cambera, care ar fi permis consilierilor locali să transmită live desfășurarea ședintelor de consiliu. Inițiativa legislativă primise raport negativ de la Comisia juridică a Senatului.

Cu 85 de voturi PENTRU raportul de respingere, 37 voturi ÎMPOTRIVĂ și 2 abțineri, senatorii au respins inițiativa legislativă, care făcea parte din categoria legilor organice. Senatul este Cameră decizională.
Inițiativa ar fi creat garanții suplimentare pentru asigurarea principiilor de transparență, de tratament egal al tuturor cetățenilor, de satisfacere a interesului public, atât de necesare pentru creșterea încrederii publicului în actul de guvernare a țării și de administrare a fiecărei localități în parte.
După 30 de ani, într-o Coaliție care acum are pretenții că va face reforme, realitatea ne arată că vechile partide încă se tem să-i aducă pe oameni aproape de activitatea reprezentanților lor. Noțiunea de transparență a dezbaterilor asupra deciziilor ce afectează viața unei localități, precum și noțiunea de cetățenie activă rămân de neconceput pentru PSD, PNL și UDMR. Această inițiativă vine ca urmare a nenumăratelor sesizări pe care le-am primit de la cetățeni și consilieri locali din țară, în general, și din județul Ilfov, în particular. USR nu doar înțelege nevoia informării cetățenilor, dar își dorește ca vocea acestora să ajungă către aleșii locali și județeni, iar treptat să reducem prăpastia dintre ”stat” și “cetățeni”.
Conform prevederilor legale în vigoare, ședințele consiliului local sau județean sunt publice, permițând cetățenilor cu domiciliul sau reședința în unitatea/subunitatea administrativ-teritorială respectivă să asiste la ședințele consiliului local sau județean, în condițiile regulamentului de organizare și funcționare a acestor consilii. Condițiile pandemice au limitat drastic posibilitatea cetățenilor de a participa la ședințe, iar unele UAT-uri nu au posibilitatea de a transmite online ședințele. În alte cazuri, unii primari s-au folosit de acest pretext pentru a limita și mai mult cerințele de transparentizare a activității primăriilor. În plus, reglementările actuale prevăd doar alternativ posibilitatea desfășurării în modalitate electronică a acestor ședințe, neexistând nicio garanție că ele vor fi și transmise.
Prin inițiativa Oanei Cambera, cetățenii ar fi putut lua la cunoștință cu adevărat de cele discutate în cadrul ședințelor, încurajând participarea activă a cetățenilor la viața politică a localităților lor și, în același timp, ar fi dus la creșterea gradului de responsabilizare a administrațiilor publice locale sau județene, prin asigurarea accesului deplin al cetățenilor la procesul de deliberare a actelor normative administrative.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 5 iulie 2022, 8:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro