Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
oana.cambera@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Oana-Alexandra Cambera > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Oana-Alexandra Cambera (Grupul parlamentar al USR)
Deputata USR Oana Cambera a participat la dezbaterea Business & Politici de Schimbări Climatice unde a abordat tema schimbărilor climatice din perspectiva guvernanței locale

Deputata Oana Cambera, membră în Comisia pentru administrație publică și amenajare a teritoriului din Camera Deputaților, a participat astăzi la dezbaterea online Business & Politici de Schimbări Climatice, organizată de Oxygen Events, care și-a propus să analizeze principalele modificări aduse de politicile de schimbări climatice în modul în care atât mediul de business cât și organele administrative locale își planifică, gestionează, finațează și adaptează activitatea.

Abordând tema schimbărilor climatice din perspectiva guvernanței locale, doamna Oana Cambera a susținut în cadrul conferinței importanța pe care o are administrația locală atât în aplicarea legislației cât și în succesul sau, din contră, eșecul politicilor publice de combatere a schimbărilor climatice. Fiind interesată de abordarea acestei teme din perspectivă legislativă, dar dorind să fie un sprijin real pentru partea efectivă de asistență și implementare, deputata USR Oana Cambera a vorbit despre susținerea pe care alți jucători importanți de pe piață și instituții financiar-bancare o pot oferi autorităților locale pentru anticiparea efectelor schimbărilor climatice și luarea de măsuri adecvate pentru a preveni sau minimiza efectele.
Doamna deputat a punctat faptul că va fi nevoie de un efort considerabil pentru analiza specificului local și stabilirea unor termene clare pentru etapele stabilite, creșterea nivelului de conștientizare a subiectului și de responsabilitate a cetățenilor, identificarea resurselor și finanțării necesare. Capitolul tranziție verde din PNRR permite multor autorități locale să conceapă proiecte și să acceseze sume considerabile pentru obiective locale de dezvoltare durabilă. Cu toate acestea, luând în considerare amploarea măsurilor pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, este oportun ca instituțiile financiar-bancare să înceapă să se uite și dincolo de bazinul reprezentat de persoanele fizice și mediul de business și să conceapă pachete financiare personalizate în funcție de viziunea și nevoile autorităților locale pentru a sprijini acest efort. Se estimează că 65% dintre cele 169 de ținte care stau la baza celor 17 obiectivele de dezvoltare durabilă nu pot fi atinse fără sprijinul autorităților locale și regionale.
Există diverse instrumente și proiecte care au fost create în ultima perioadă pentru a veni în sprijinul eforturilor de combatere a efectelor schimbărilor climatice. Și fiecare dintre ele mai pune o cărămidă la atingerea obiectivelor stabilite. ”Multe autorități locale au stabilit un obiectiv de zero carbon pentru 2030 sau 2040. Cea mai mare inițiativă europeană a autorităților locale pentru reducerea poluării cu 40% până în 2030 pe teritoriul fiecărei municipalități semnatare este
Convenția Primarilor privind Clima și Energia (CoM), care are peste 10.000 de semnatari din toată Europa, inclusiv multe primării din comune și orașe din România. Semnatarii beneficiază de un cadru de raportare unic ce le permite să colecteze și să analizeze datele într-un mod structurat și sistematic, pentru autoevaluare și urmărirea progreselor în implementare.”
Un alt subiect important atins pe parcursul dezbaterii a fost sărăcia energetică. Asta înseamnă practic că, după ce își achită facturile pentru energia electrică și termică, 13% din familiile din România trec sub pragul de sărăcie, multe alegând să diminueze consumul sub nivelul minim de confort pentru a reduce costurile.
”Deși pentru unii reprezentanți ai autorităților locale tema schimbărilor climatice pare abstractă și departe de nevoile stringente curente, aceasta este interconectată cu toate realitățile curente și determină o multitudine de probleme cu care ne confruntăm. Nu avem cum să abordăm teme precum sărăcia energetică în afara temei ce privește schimbările climatice și apreciez că din ce în ce mai multe autorități locale trebuie să depună eforturi de informare a cetățenilor, astfel încât aceștia să înțeleagă că pe termen lung măsurile de combatere a schimbărilor climatice vor duce la o creștere financiară și la o calitate mai bună a vieții. Măsurile adoptate în direcția sustenabilității conduc la costuri mai scăzute ale energiei și cresc eficiența energetică a clădirilor, și astfel vor avea un impact pozitiv semnificativ și la nivelul buzunarului și bunăstării cetățeanului de rând. Voi continua efortul de a fi un liant de la nivel legislativ cu autoritățile locale dar și cu mediul de business și specialiști, pentru a găsi, împreună, soluții care să abordeze în mod optim specificul și nevoile locale, stabilind legături și cu ceilalți actori a căror contribuție este esențială”, a adăugat Oana Cambera.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 1 iulie 2022, 8:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro