Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)

Noua Strategie Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019, dezbătută în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), include printre alte obiective și conturarea unui amplu proiect de educație și s-a agreat faptul că actualele provocări la adresa securității României reclamă dezvoltarea unui sistem intelectual creativ, fiind importante educația, sănătatea și factorul social; un subcapitol al proiectului este dedicat corelării politicilor privind piața muncii cu cele de educație și sănătate.

Cu toții știm că educația este pilonul de bază al guvernării iar elevul trebuie să fie în centrul învățământului. Dar guvernarea actuală ignoră aceste axiome și nu a elaborat vreo strategie concretă în ceea ce privește o nouă lege a educației.
În ultimii 25 ani, putem constata o involuție a calității formării profesionale, generată de o succesiune de decizii politice greșite la nivel instituțional. A urmat o lungă perioadă de deteriorare treptată a nivelului de calificare, a resursei umane pregătite de învățământul profesional, care a dus la degradarea imaginii sociale a școlii profesionale, astfel că pentru un tânăr a devenit o rușine decizia de a urma o școală profesională. În intervalul 2009- 2012 școala profesională dispare din sistemul de educație, planul de școlarizare fiind transferat liceelor tehnologice. Concomitent, investițiile în educație din zona formării profesionale au fost diminuate cu aprox. 40%. În anul 2012 învățământul profesional este reînființat prin Legea nr. 1/2011, având inițial o durată de 2 ani, după absolvirea clasei a 9-a, durata acestuia fiind apoi modificată la trei ani, cu începere după absolvirea clasei a opta. În ultimii ani, existența suprapunerii a doi ani de învățământ obligatoriu în cadrul învățământului liceal sau profesional a generat nu doar confuzie dar și mari dificultăți de selecție și proiectare curriculară pentru școala profesională.
Numeroasele mele întrebări parlamentare concret pe tema promovării și dezvoltării învățământului profesional nu au primit vreun răspuns clar din partea Guvernului.
Din toate aceste motive enumerate mai sus, ca membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, am susținut în permanență în Parlament promovarea învățământului profesional. Societatea are nevoie de specialiști în domeniu și ar trebui să se pună accent pe școlile cu tradiție pentru a relansa învățământul profesional, redându-i-se valoarea și prestigiul pe care îl merită. Tinerii ce își vor însuși o meserie, vor avea parte atât de succes profesional cât și financiar, așa cum se întâmplă în multe state europene dezvoltate.
Din aceste motive. am susținut și am introdus și în programul de guvernare al Partidului Național Liberal, la capitolul Educație, soluții pentru pregătirea temeinică a tinerilor pentru integrarea pe piața muncii, precum și pentru promovarea și dezvoltarea învățământului profesional, dintre care enumăr: schimbarea mentalității părinților prin prezentarea nevoii de specialiști bine pregătiți, în cadrul unor ședințe speciale cu părinții, la care să participe și reprezentanți ai companiilor locale; realizarea de clipuri publicitare difuzate la Radio și televiziune, pentru promovarea învățământului profesional; obligativitatea organizării de vizite la companiile locale, pentru elevii din partea a doua a gimnaziului și liceu; promovarea ofertei școlilor profesionale de la nivelul Inspectoratelor Școlare Județene, pentru ca informația să ajungă la toate școlile din județ și transmiterea ei să nu depindă doar de efortul unor cadre didactice din acele școli; desemnarea unei persoane la nivelul fiecărui inspectorat școlar județean, care să se ocupe doar de promovarea și dezvoltarea învățământului profesional, ținând legătura permanent și cu agenții economici care își desfășoară activitatea pe raza județului respectiv; definirea clară a școlii profesionale în Legea educației naționale și includerea ei în lista unităților de învățământ din România; responsabilitate sporită în întocmirea calendarului de înscriere la școala profesională; scăderea numărului de locuri în liceu și creșterea corespunzătoare la școli profesionale; reducerea duratei anului școlar în învățământul profesional de la 41 la 36 de săptămâni, prin reducerea informațiilor teoretice și păstrarea orelor practice; încheierea de parteneriate cu companii interesate să pună la dispoziție specialiști care să le predea elevilor.
Partidul Național Liberal consideră tema promovării și dezvoltării învățământului profesional ca fiind una dintre prioritățile parlamentarilor PNL pt următoarea perioadă, luându-se in considerare modificarea corespunzătoare a legii educației naționale.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 22:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro