Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Învățământul profesional de tip dual poate să meargă și în România pe calea cea bună!.

În perioadele în care s-a aflat în Opoziție, actualul premier Victor Ponta și ceilalți lideri ai PSD au criticat practica legiferării prin ordonanțe de urgență.

Același Victor Ponta din postură de premier, cu de la sine putere și/sau la sugestia colegilor săi de partid, a deschis la maxim robinetul ordonanțelor de urgență. Mai mult, pentru a lăsa impresia că actualul Cabinet nu a emis multe ordonanțe de urgență, Victor Ponta a inventat „ordonanța multiplă” – act normativ care cuprinde reglementări diferite sub cupola unei singure ordonanțe de urgență. Practic, actualul Guvern scoate, într-o proporție majoră, Parlamentul din procesul de legiferare. Însă Guvernul Ponta primește un sprijin consistent și de la senatorii și deputații PSD și UNPR care sunt președinți de comisii parlamentare și care blochează sistematic dezbaterile și elaborarea rapoartelor pentru inițiativele legislative ale parlamentarilor, cu precădere a celor din Opoziție.
Un exemplu concret îl reprezintă emiterea la sfârșitul anului trecut a controversatei Ordonanțe de urgență a Guvernului nr.94/2014, privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011, precum și modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.75/2005 privind asigurarea calității educației, prin care se dădea o interpretare denaturată conceptului de învățământ dual, punând doar o etichetă falsă pe un produs fără nicio legătură cu originalul.
OUG 94/2014 a ajuns în dezbaterea Camerei Deputaților la începutul lunii februarie a acestui an, iar membrii Grupului Partidului Național Liberal au depus amendamente la PL-x1/2015, din următoarele considerente:
 • nu se justifică urgența emiterii acestei OUG, mai ales că motivul principal invocat a fost reglementarea învățământului profesional in sistem dual. Agenții economici nu au cerut aceste modificări și chiar au criticat lipsa consultării.
 • Învățământul profesional de tip dual constituie formare profesională și nu trebuie să fie limitat doar la un invățământ de tip „a doua șansă”.
 • OUG 94/2014, în forma sa actuală, prevede că învățământul profesional in sistem dual „se poate organiza, ca parte a sistemului național de învățământ, după învățământul obligatoriu”, care conform alin 1 al art 16 din LEN 1/2011: „Învățământul general obligatoriu este de 11 clase și cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020.”
 • Experiența din alte state membre ale UE si din România, a dovedit că admiterea în învățământul profesional de tip dual , după finalizarea gimnaziului, este cea mai eficientă și duce la creșterea gradului de angajare a tinerilor.
  O.U.G 94, așa cum își produce efectele acum, instituie pentru învățământul profesional dual, obligativitatea contractului de muncă și, prin aceasta, scoaterea sa din zona formării inițiale, deplasându-l în zona formării profesionale a adulților. De asemenea, O.U.G stabilește ca termen de finalizare a învățământului dual vârsta de 18 ani, limitându-se astfel durata școlii profesionale la 2 ani, insuficientă pentru pregătirea în meserii cu grad ridicat de complexitate.
  După dezbateri în cadrul Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, Proiectul de aprobare a OUG 94 a fost votat aproape în unanimitate în plenul Camerei Deputaților, cu 311 voturi, inclusiv de către deputații din arcul puterii. Astfel proiectul adoptat a fost trimis către Camera decizională, Senatul, la sfârșitul lunii februarie. Deși data la care trebuia elaborat raportul de către Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senat era de 24 martie 2015 , după care să fie votat în plen, nici până la această dată nu s-a întâmplat nimic. Proiectul de aprobare al OUG se află acum la Comisia de învățământ din Senatul României.
  Facem un apel la doamna senator Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei de învățământ din Senat să facă demersurile necesare pentru a dezbate de urgență acest proiect legislativ care ar urma apoi să fie votat de Senat, cu amendamentele adoptate de către Camera Deputaților , agreate de către toate părțile.
  Dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual este esențială pentru creșterea gradului de angajare a tinerilor și pentru a răspunde cerințelor de pe piața forței de muncă.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 22:46
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro