Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Dezbatere pe tema modificărilor Codului muncii

Deputații Florica Cherecheș și Ioan Cupșa, au organizat vineri, 16 octombrie 2015, începând cu ora 11:00, în Sala mică a Primăriei Oradea, o nouă dezbatere cu tema "Modificările Codului muncii", de această data, având ca invitați reprezentanți ai Sindicatelor. Au răspuns invitației reprezentanți ai Blocului Național Sindical, Filiala Bihor, Cartel Alfa, Filiala Bihor, Sindicatul SIMCOR, Sindicatul CIVICA din Primăria Oradea, Sindicatul Transloc al OTL-SA Oradea, Sindicatul UAMT și alții.

Doamna deputat Florica Cherecheș, moderatorul dezbaterii, a cerut participanților să își exprime punctele de vedere asupra proiectului de lege care a fost deja adoptat de Senat în mod tacit, proiectul urmând a primi votul final în Camera Deputaților. S-a cerut, ca la dezbaterea de săptămâna trecută cu marii angajatori din Oradea din sistemul public și privat, doar menționarea principiilor care trebuie să stea la baza elaborării unei soluții legislative care să determine flexibilitatea relațiilor angajat-angajator, și nu abordarea unor probleme punctuale. Acestea vor fi transmise în scris parlamentarilor,așa cum s-a convenit, pentru a fi luate în considerare la dezbaterile care vor avea loc în Parlament.
Discuția nu s-a mărginit doar la prevederile Codului muncii și a modificărilor recente, ci și la Legea dialogului social, Legea sănătății și securității în muncă și alte legi referitoare la relația angajat-angajator.
Deputatul Ioan Cupșa a amintit că tendința europeană este de a flexibiliza și a reduce birocrația în legislația muncii, în concordanță cu principiile stabilite în 2007 la Lisabona, unde, principiul cheie care a stat la baza discuțiilor a fost acela de flexicuritate. Flexibilitatea, adaptabilitatea și securitatea socială sunt cele trei principii care trebuie să guverneze raporturile juridice de muncă, raporturile dintre angajat, angajator și societate.
Reprezentanții sindicatelor prezente au apreciat invitația la dialog a deputaților liberali și faptul că li se solicită un punct de vedere. Domniile lor apreciază recentele modificări ale Codului muncii ca fiind oportune și necesare, considerând aberante ultimele modificări din 2011. Ei consideră că aceste modificări ar proteja atât interesele angajaților, cât și pe cele ale sindicaliștilor. Au adus în discuție nevoia de a proteja sănătatea angajaților în ceea ce privește expunerea lor la noxe și riscul de a face boli profesionale. Cer modificări legislative care să garanteze salarii mai mari astfel încât și pensiile să fie mai mari, precum și încheierea de contracte colective de muncă la nivel național. Mai solicită să se acorde o protecție mai mare sindicatelor prin luarea unor măsuri simple, cum ar fi introducerea în programul de lucru al liderilor acestora, timp pentru activitățile sindicale și crearea de facilități potrivite pentru desfășurarea activităților specifice. De asemenea, au afirmat că „normele de muncă ar trebui făcute de un for independent și nu de angajatori”, criticând „abuzul unor angajatori de a încheia cu preponderență, contracte de muncă pe perioadă determinată”.
Sindicatele și-au manifestat nemulțumirea față de lipsa unui punct de vedere al Guvernului, solicitat în nenumărate rânduri.
O altă temă dezbătută pe larg a fost formarea profesională inițială și continuă. Există prea mulți angajați necalificați în Oradea, ceea ce menține nivelul salarial foarte scăzut și există un dezinteres al tinerilor pentru a urma cursurile unei școli profesionale și a dobândi o calificare cerută pe piața muncii. În acest context, deputatul Florica Cherecheș a menționat demersurile făcute pentru introducerea orientării școlare și profesionale în ciclul gimnazial și a promovării învățământului profesional în rândul părinților și elevilor din ciclul gimnazial. A menționat de asemenea și eforturile de modificare a legii educației în acest domeniu pentru că învățământul profesional în sistem dual este o necesitate în România și va avea ca efect creșterea gradului de angajare a tinerilor, așa cum se întâmplă în alte țări.
În acest context, sindicaliștii au adus la cunoștința deputaților și problemele de la AJOFM legat de finanțarea ineficientă și deficitară a formării profesionale, afirmând că banii se termină repede și majoritatea șomerilor nu apucă să urmeze cursuri de calificare sau recalificare în perioada de șomaj sau în cea de pauză de activitate a unor companii.
Toți participanții au căzut de acord că e nevoie să se crească numărul de angajați și să existe un dialog permanent între toți factorii implicați. Deputații PNL și-au notat punctele de vedere ale sindicaliștilor, așteaptă propunerile lor concrete pe modificările Codului muncii și și-au manifestat disponibilitatea pentru întâlniri viitoare, în care să dezbată alte teme de interes comun.
Partidul Național Liberal a inițiat o serie de dezbateri și consultări în toată țara, pe modificările Codului muncii, pentru a elabora o legislație modernă, europeană, care să îi satisfacă deopotrivă și pe angajați și pe angajatori. Propunerile venite de la cele două părți vor fi analizate cu seriozitate și responsabilitate în următoarea perioadă de timp.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 20 mai 2022, 20:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro